Prigrlimo jedni druge u susret dolazećem Vasrsku.

Vladika raško prizrenksi Teodosije služio je danas pred mnoštvom venika, najviše dece, svečanu ahijerejsku liturgiju povodom praznika Cveti.Ne treba da se bojimo ničega, jer i Gospod kaže, ako verujete sve će vam biti moguće. Ne treba mi da mislimo šta će biti i kako će biti sa nama i sa našim svetim Kosovom i Metohijom, ima Neko ko više brine od nas“, poručio je Vladika okupljenim vernicima u Gračanici.

Bogosluženje na Cveti, Foto: GračanicaOnlajn

Cveti spadaju u pokretne praznike i padaju jedan dan posle Lazareve Subote ili Vrbice. Označavaju dan kada je Gospod Isus Hristos, na magaretu ušao u Jerusalim, a verni narod ga je u znak poštovanja i počasti pozdravljao palminim i vrbovim grančicama, bacajući plahte putem kojim je prolazio.

Posle praznika Cveti počinje posledednja nedelja časnog posta pred dolazeći Vaskrs. Vladika Teodosije je pozvao veran narodu da strasnu nedelju provedu u hramovima Božjim u molitivi i mislima koje priklanjamo Spasitelju.

„Gospod je sebe prineo za otkup svih nas i zato mi, moleći se u hramovima Božjim, molimo se da Gospod i nas prinese za žtrvu, ali i za Basrksenje i život večni“, podsetio je Vladika u besedi.

Vladika Teodosije pričešćuje decu, Foto: GračanicaOnlajn

Okupnjenom vernom narodu vladika raško – prizreniski je poručio:

„ Zato braćo i sestre ne treba mi da se bojimo ničega, jer i Gospod kaže, ako verujete sve će vam biti moguće. Ne treba mi da mislimo šta će biti i kako će biti sa nama i sa našim svetim Kosovom i Metohijom. Ima neko ko više brine od nas. Naše je samo da brinemo da budemo kako treba, da budemo ispravni u životu i da naša dela budu saobrazna sa Jevanđeljem i rečju Gospodnjom“, zaključio je na kraju besede vladika Reodosije.

Sava Šmigić, paroh gračanički, Foto: GračanicaOnljan

Mnoštvo naroda,  iznad svega dece, primilio je pričest u poslednjoj nedelji posta.

Paroh gračanički Sava Šmigić je podsetio verne na opasnosti čovekovih dela i otuđenosti koju je donelo moderno doba.

„ Ako svako bude gledao sebe, nećeo biti jedno, nego ćemo otići u induvidualizam, koji svakako vodi u propast. Prigrlimo jedni druge, jer je upravo to poruka ovog praznika. Praštajmo jedni drugima, volimo jedni druge, primimo jedni druge, postarajmo se jedni za druge. Ljubavi da imamo, praštanje da imamo i to nam je nada u spasenje“, poručio je na kraju kraće besede otac Sava Šmigić.

Otac Sava Šmigić, Foto: GračanicaOnlajn

Narodni običaji za Cveti neraskidovo su vezani za buđenje prirode, a prema Bibliji, deca i verni narod su cvećem, palminim i vrbovim grančicama, obasipali put kojim je prolazio Hristos, ulazeći u Jerusalim.

Ivan Miljković