Римокатоличка црква данас слави Ускрс

Верници Римокатоличке цркве и других западних цркава славе Ускрс, хришћански празник над празницима, за који се везује суштина хришћанске вере.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар рекао је да је Ускрс одлична прилика да сви једне друге позову на већу одговорност, да се пробуде нове снаге синергије свих цркава, верских заједница, друштва, државе и међународне заједнице како би на Балкану владали заједништво, мир и разумевање.

Православне хришћанске цркве, па и оне које су прихватиле нови Грегоријански календар, заједно славе Васкрс по истом природном календару, али датум њиховог васкршењег славља обавезно се одређује после јеврејске Пасхе, јер се сматра да се не може славити истовремено са Јеврејима који су одговорни за смрт хришћанског Спаситеља.

У хришћанству се верује да је Ускрс победа живота над смрћу и да је Исус, чија се страдања, смрт и ускрснуће помињу на празничним службама, први који је победио смрт и показао човечанству вредности новог живота и вере у Царство небеско.

Православне цркве ове године Васкрс славе недељу дана касније, 8. Априла, данас празнују Цвети, дан који по Светом писму ознчалава улазак Христов у Јерусалим.

Редакција портала ГрачаницаОнлајн честита Ускрс свим верницима који овај празник славе према западној догми.

И.М.