Rimokatolička crkva danas slavi Uskrs

Vernici Rimokatoličke crkve i drugih zapadnih crkava slave Uskrs, hrišćanski praznik nad praznicima, za koji se vezuje suština hrišćanske vere.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je da je Uskrs odlična prilika da svi jedne druge pozovu na veću odgovornost, da se probude nove snage sinergije svih crkava, verskih zajednica, društva, države i međunarodne zajednice kako bi na Balkanu vladali zajedništvo, mir i razumevanje.

Pravoslavne hrišćanske crkve, pa i one koje su prihvatile novi Gregorijanski kalendar, zajedno slave Vaskrs po istom prirodnom kalendaru, ali datum njihovog vaskršenjeg slavlja obavezno se određuje posle jevrejske Pashe, jer se smatra da se ne može slaviti istovremeno sa Jevrejima koji su odgovorni za smrt hrišćanskog Spasitelja.

U hrišćanstvu se veruje da je Uskrs pobeda života nad smrću i da je Isus, čija se stradanja, smrt i uskrsnuće pominju na prazničnim službama, prvi koji je pobedio smrt i pokazao čovečanstvu vrednosti novog života i vere u Carstvo nebesko.

Pravoslavne crkve ove godine Vaskrs slave nedelju dana kasnije, 8. Aprila, danas praznuju Cveti, dan koji po Svetom pismu oznčalava ulazak Hristov u Jerusalim.

Redakcija portala GračanicaOnlajn čestita Uskrs svim vernicima koji ovaj praznik slave prema zapadnoj dogmi.

I.M.