D. Jevtić: ZSO će biti formirana u skladu sa Briselskim sporazumom

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Dalibor Jevtić

Spska lista ne razmatra povratak u Vladu Kosova, već joj je prioritet osnivanje Zajednice srpskih opština, izjavio je danas u Klokotu ministar za zajednice i povratak u ostavci, Dalibor Jevtić. Jevtić tvrdi da će ZSO biti formirana u skladu sa potpisanim sporazumom u Briselu, svidelo se to nekome ili ne.

Prilikom današnje posete opštini Klokot, ministar za zajednice i povratak i zamenik kosovskog premijera u ostavci, Dalibor Jevtić, govorio je o najnovijoj političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu. On je poručio Srbima širom Kosova da neće ostati nezaštićeni, da mogu i dalje očekivati pomoć srpskih predstavnika i Vlade Srbije, a da o povratku u Vladu Kosova predstavnici Srpske liste trenutno ne razmišljaju.

„Nije nama najvažnije da li ćemo da se vratimo u Vladu Kosova, naša je odluka ovakva kakva jeste i ona je jedina logična nakon onoga što se desilo u Mitrovačkom dvoru, u Severnoj Mitrovici. Naš prioritet je ZSO. Ja ne sumnjam da je namera Prištine da se ZSO ne formira, ali će ona da bude formirana i to na način na koji je dogovoreno u Briselu“, naglasio je ministar u ostavci, Dalibor Jevtić, objasnivši da je Upravljački tim zadužen za izradu statuta ZSO i da Srbi imaju pravni osnov za njeno formiranje.

Jevtić traži i da se hitno otkrije ko je naredio prebijanje građana, novinara i političkih predstavnika Srba na severu Mitrovice pre nekoliko dana.

„Ako neko zaista iskreno želi da sarađuje sa nama, a ne da nam preti hapšenjem i da nas ugrožava na bilo koji način, to može da učini ako sa reči pređe na dela. Dosta nam je deklarativnih obećanja, sada želimo da vidimo dela, a to je prvenstveno puna istraga oko događaja u Mitrovačkom dvoru, gde su bili napadnuti ljudi koji nisu imali oružje, gde su bili napadnuti novinari, gde su bili ugroženi ljudski životi. Tražimo odgovornost onih koji su to naredili, kao i da se krene u fomiranje ZSO, u skladu sa Briselskim sporazumom i da se prestane sa jednostranim potezima“, rekao je Jevtić, pozivajući inicijatora policijske akcije u Mitrovačkom dvoru da se ne krije iza odluke Vlade Kosova.

Pritisaka međunarodne zajednice na Srpsku listu da se vrati u Vladu Kosova i da odustane od formiranja ZSO, ukoliko to ne urade prištinske institucije nema, tvrdi Jevtić, a to što Samostalna liberalna stranka nije podržala ministre i zamenike iz redova Srpske liste i što kadrovi iz redova te partije nisu podneli ostavke, nije želeo da komentariše.

„To je odluka te političke partije i svaka partija ima svoju politiku. Svaka partija se kandiduje na izborima predstavljajući rezultate svog rada i odluke koje su donosili. To je pitanje za Samostalnu liberalnu stranku i oni će vam dati najbolji odgovor“, odgovorio je Jevtić na novinarsko pitanje.

Dalibor Jevtić je obećao građanima da će, bez obzira na izlazak iz Vlade Kosova, srpski predstavnici biti prisutniji u svim srpskim sredinama i da će njihov glas da bude snažniji nego ranije. On je pozvao Srbe na jedinstvo, a Albancima je poručio da Srbi samo žele da žive u miru i na svojim ognjištima.

Srpska lista je spremna za vanredne parlamentarne izbore i očekuje još veću podršku glasača nego na poslednjim lokalnim i parlamentarnim kosovskim izborima“, zaključio je Dalibor Jevtić.

Anđelka Ćup