ЕУ поздравља изјаву о почетку израде нацрта Статута Асоцијације/Заједнице општина са српском већином на Косову

Ангелина Ајнхорст, директорка за Западну Европу, Западни Балкан и Турску и заменица генералног директора Европске службе за спољну акцију, током дводневне посете Приштини, поручила је да неспоразуми између Београда и Приштине морају да буду решавани дијалогом и у миру, поздравивши најаву почетка израде статута Заједнице општина са српском већином и нагласивши да је потребно хитно спровођење свега договореног у Бриселу. 

„Косово треба да спроведе споразум о Асоцијацији/Заједници општина са српском већином без даљих кашњења“, изјавила је после посете Приштини Ангелина Ајнхорст, директорка за Западну Европу, Западни Балкан и Турску и заменица генералног директора Европске службе за спољну акцију.

У том смислу, Ајнхорст је, како пише у саопштењу достављеном медијима, топло поздравила изјаву премијера Рамуша Харадинаја о почетку рада Управљачког одбора.

Заједно са политичким руководством Косова, друштвеним и представницима сигурносног сектора, Ајнхорст је разговарала о агенди за европске интеграције Косова, након што је Комисија донела нову Стратегију за Западни Балкан и у духу најновијих годишњих извештаја Европске Комисије, укључујући и за Косово.

„Народ Косова ће бити у стању да прочита оцену из прве руке о напретку Косова у спровођењу Споразума о стабилизацији и придруживању и агенде европских реформи. Питања, као што су поштовање међународног законодавства, владавине права, правде, транспарентности, одговарајућег правног поступка и правичног суђења, борбе против корупције и организованог криминала, важни су елементи наспрам којих ће бити мерен напредак. Остајући посвећено агенди ЕУ, као својој стратешкој оријентацији, Косово може очекивати конструктивну, ефективну и плодну сарадњу са ЕУ и регионом као целином“, рекла је Ајнхорстова.

Она је споменула значај успешног гласања у Скупштини којим је ратификован споразум о разграничењу са Црном Гором, дуго очекивани и кључни корак ка визној либерализацији, као и позитиван рад на недавно донетом законодавству у Скупштини.

„Сигнал функционисања солидних институција је више него неопходан у временима када постоје питања, такође и међу становништвом овде, а не само у Бриселу, и када су мудрост, поверење и лидерство од суштинског значаја“, истакла је Ајнхорст.

Посебан нагласак је у разговору са косовским руководством стављен на дијалог између Београда и Приштине и недавне догађаје у Митровици, када је угрожен главни преговарач Србије, као и многих лјуди који живе и раде на северу. Представница ЕУ је споменула кашњења у спровођењу споразума о енергетици и нагласила да је потребно хитно решење којим ће Косову бити дозвољено да постане део регионалних механизама за пренос електричне енергије.

У вези недавног хапшења и изручење шест турских држављана који су имали легално боравиште на Косову и касније истраге коју је покренуо премијер Харадинај, Ајнхорст је рекла да је изручење изазвало многа питања у Бриселу у вези одговарајућег поступка, транспарентности и правде.

„У складу са посвећеношћу Косова да заједно ради на слободној и демократској будућности, као што је предвиђено и у ССП-у, све радње институција су ограничене на потпуно поштовање владавине права и промовисање универзалног поштовања међународних правила и норми, када је реч о изручивању“, истакла је Ајнхорст.

На крају, стална посвећеност Косова Специјализованим већима показује храброст и одлучност за настављање напретка ка ЕУ интеграцијама и улагања истинских напора у циљ гарантовања владавине права, основних слобода, правде и помирења. Улога ЕУЛЕX-а у изградњи капацитета косовских институција владавине права, стварању мултиетничког правосудног система, ослобођеног од политичког мешања је такође била тема током састанака, закључује се у саопштењу.

А.Ћ.