Канцеларија за КиМ: Не пристајемо на селективну имплетметнацију договореног у вези са ЗСО

Поводом одлуке Приштине да формално и, за сада, само декларативно откочи процес формирања Заједнице српских општина, наглашавамо да Београд и Срби на Косову и Метохији траже спровођење постигнутих споразума и учествоваће у раду на формирању ЗСО искључиво на начин како је договорено у Бриселу, наглашава се у саопшењу Канцерларије за Косово и Метохију.

„Нећемо у процесу израде статута ЗСО пристати на селективну имплементацију договореног, односно једнострано поништавање или мењање дела или целине споразума од стране приштинског уставног суда или било ког другог привременог органа или институције“, изричито се напомиње у саопштењу.

Фото: Архива

Додаје се да Србима не треба ЗСО „која ће бити празна љуштура са надлежностима невладине организације, и Срби на Косову и Метохији желе да граде моћну и снажну ЗСО, са овлашћењима која су договорена у Бриселу и која могу да заштите наш народ и омогуће му старање о сопственој судбини“.

Канцеларија подсећа да Београд и Срби са КиМ желе поштовање и спровођење свих постигнутих споразума о формирању Заједнице српских општина и спроводиће све активности предвиђене тим споразумима које воде њеном оснивању.

„Оправдано сумњамо у искреност са којом Приштина са вишегодишњим закашњењем улази у овај процес, јер подозревамо да је реч о политичком маневру који има за циљ смањење међународног притиска, а не истинско поштовање обавеза преузетих у бриселском дијалогу“, наводи се у саопштењу.

Горан Ракић и Марко Ђурић

Канцеларија истиче да недавне манифестације насиља Приштине према политичким представницима Срба на Косову и Метохији за последицу су имале пораст неспокојства и потпуни губитак вере српског народа у искреност и добре намере такозване албанске политичке елите у покрајини.

„Срби на КиМ формирање ЗСО не очекују као гест добре воље, већ као остварено право, и са пуним легитимитетом инсистирају на томе да добију ефикасну институционалну заштиту у виду своје кровне националне институције на Косову и Метохији, са оним капацитетом и овлашћењима који су договорени у бриселском дијалогу. Срби на КиМ неће пристати да имају мање права од других народа на том простору и од онога што им је гаратовано изворним и јединим важећим споразумима о ЗСО“, закључује се на крају саопштења Канцеларије за Косово и Метохији.