Kancelarija za KiM: Ne pristajemo na selektivnu impletmetnaciju dogovorenog u vezi sa ZSO

Povodom odluke Prištine da formalno i, za sada, samo deklarativno otkoči proces formiranja Zajednice srpskih opština, naglašavamo da Beograd i Srbi na Kosovu i Metohiji traže sprovođenje postignutih sporazuma i učestvovaće u radu na formiranju ZSO isključivo na način kako je dogovoreno u Briselu, naglašava se u saopšenju Kancerlarije za Kosovo i Metohiju.

„Nećemo u procesu izrade statuta ZSO pristati na selektivnu implementaciju dogovorenog, odnosno jednostrano poništavanje ili menjanje dela ili celine sporazuma od strane prištinskog ustavnog suda ili bilo kog drugog privremenog organa ili institucije“, izričito se napominje u saopštenju.

Foto: Arhiva

Dodaje se da Srbima ne treba ZSO „koja će biti prazna ljuštura sa nadležnostima nevladine organizacije, i Srbi na Kosovu i Metohiji žele da grade moćnu i snažnu ZSO, sa ovlašćenjima koja su dogovorena u Briselu i koja mogu da zaštite naš narod i omoguće mu staranje o sopstvenoj sudbini“.

Kancelarija podseća da Beograd i Srbi sa KiM žele poštovanje i sprovođenje svih postignutih sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština i sprovodiće sve aktivnosti predviđene tim sporazumima koje vode njenom osnivanju.

„Opravdano sumnjamo u iskrenost sa kojom Priština sa višegodišnjim zakašnjenjem ulazi u ovaj proces, jer podozrevamo da je reč o političkom manevru koji ima za cilj smanjenje međunarodnog pritiska, a ne istinsko poštovanje obaveza preuzetih u briselskom dijalogu“, navodi se u saopštenju.

Goran Rakić i Marko Đurić

Kancelarija ističe da nedavne manifestacije nasilja Prištine prema političkim predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji za posledicu su imale porast nespokojstva i potpuni gubitak vere srpskog naroda u iskrenost i dobre namere takozvane albanske političke elite u pokrajini.

„Srbi na KiM formiranje ZSO ne očekuju kao gest dobre volje, već kao ostvareno pravo, i sa punim legitimitetom insistiraju na tome da dobiju efikasnu institucionalnu zaštitu u vidu svoje krovne nacionalne institucije na Kosovu i Metohiji, sa onim kapacitetom i ovlašćenjima koji su dogovoreni u briselskom dijalogu. Srbi na KiM neće pristati da imaju manje prava od drugih naroda na tom prostoru i od onoga što im je garatovano izvornim i jedinim važećim sporazumima o ZSO“, zaključuje se na kraju saopštenja Kancelarije za Kosovo i Metohiji.