Манастир Грачаница: Изношење Плаштанице на Велики Петак

Свештенство и монаштво манаситра Грачаница је на Велики Петак, у присуству верног народа, служило вечерње са изношењем Плаштанице.

Фото; ГрачаницаОнлајн

Мноштво верника окупило се како би присуствовало изношењу Плаштанице, којој је потом прилазило монаштво и верници да јој се поклоне и целивају је.

Плаштаница симболизује покров Исуса Христа, у који је Он био умотан после скидања са Крста.То је богато извезено платно са мотивима Христовог скидања са Кста и његовог полагања у гроб.

Монахиње целивају Плаштаницу, Фото: ГрачаницаОнлајн

На Плаштаници се налази и представа Богородице, Јосифа, Никодима, и евађелисте Јована. Износи се у току појања стиховњих стихира на вечерњем богослужењу Великог Петка и полаже се увек заједно са Јеванђељем, на средину Храма на посебан сто украшен цвећем.

Фото; ГрачаницаОнлајн

По изношењу Плаштанице, прво прилази монаштво које се три пута поклања, челом додирујући под, целива часни крст, јенвађеље и плаштаницу, а потом прилази верни народ и понавља исто.

Оригинална Плаштаница Господа Исуса Христа је платно, саткано од лана са примесама памука. У њу су ученици Господњи заједно са Јосифом Ариматејским завили тело Исуса Христа одмах по скидању његовом са Крста. У првим вековима хришћани су је тајно чували, а кад су престали прогони хришћана, њу су чували византијски императори и дуго није показивана народу.

И.М.