Данас је Велика Субота и Благовести

Српска православна црква и верници данас празнују Велику Суботу, дан пред Хрисово Васкрсење, али и Благовести, дан када је Архангел Гаврло саопштио Дјеви Марији да ће она бити на свет донети Спасистеља.

ВЕЛИКА СУБОТА

У суботу по распећу, дођоше првосвештеници и фарисеји код Пилата да траже од њега да постави стражу испред Христовог гроба. Ово су урадили зато што су се плашили да ће неко од Христових ученика украсти Његово Тело, и тако ће народ поверовати да је Исус васкрсао, као што је и најављивао,

На Велику Суботу, телом у гробу, а душом у Аду, Христос је разрушио врата пакла. Смрт која је до тада владала над преминулим душама, побегла је од Спаситеља. Тада је Господ душе праведника из ада увео у рајска насеља.

Унутрашњост манастира Грачаница, Фото: ГрачаницаОнлај
БЛАГОВЕСТИ

По светом Јеванђељу на овај дан је Архангел Гаврило послат да донесе радосне вести пресветој богородици Марији и саопшти јој да је она изабрана да буде та која ће донети на свет Исуса. Он јој је тада дао бели крин, од тада је овај цвет у историји цркве симбол љубави, чистоте и невиности.

Благовести посебно славе жене, нарочито оне које желе да затрудне и постану мајке. Оне на овај дан одлазе у цркве и манастире где су иконе посвећене Благовестима и моле се Богородици.