Danas je Velika Subota i Blagovesti

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju Veliku Subotu, dan pred Hrisovo Vaskrsenje, ali i Blagovesti, dan kada je Arhangel Gavrlo saopštio Djevi Mariji da će ona biti na svet doneti Spasistelja.

VELIKA SUBOTA

U subotu po raspeću, dođoše prvosveštenici i fariseji kod Pilata da traže od njega da postavi stražu ispred Hristovog groba. Ovo su uradili zato što su se plašili da će neko od Hristovih učenika ukrasti Njegovo Telo, i tako će narod poverovati da je Isus vaskrsao, kao što je i najavljivao,

Na Veliku Subotu, telom u grobu, a dušom u Adu, Hristos je razrušio vrata pakla. Smrt koja je do tada vladala nad preminulim dušama, pobegla je od Spasitelja. Tada je Gospod duše pravednika iz ada uveo u rajska naselja.

Unutrašnjost manastira Gračanica, Foto: GračanicaOnlaj
BLAGOVESTI

Po svetom Jevanđelju na ovaj dan je Arhangel Gavrilo poslat da donese radosne vesti presvetoj bogorodici Mariji i saopšti joj da je ona izabrana da bude ta koja će doneti na svet Isusa. On joj je tada dao beli krin, od tada je ovaj cvet u istoriji crkve simbol ljubavi, čistote i nevinosti.

Blagovesti posebno slave žene, naročito one koje žele da zatrudne i postanu majke. One na ovaj dan odlaze u crkve i manastire gde su ikone posvećene Blagovestima i mole se Bogorodici.