Козарев: ЗСО мора проћи, не наседамо на трикове Приштине

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев је данас у Грачаници изјавио да Заједница српских општина (ЗСО) мора и може да буде искључиво оно што је у Бриселу договорено, у пуном смислу те речи. 

„Српска страна неће насести на трикове Приштине, нагласио је Козарев додајући и да „трикови не могу да буду начин на који ћемо спроводити дијалог и резултате дијалога Бриселског споразума“.

Замољен да прокоментарише оштар тон који је директор владине Канцеларије Макро Ђурић упутио Приштни, Козарев је рекао да Ђурић и није био толико оштар, колико „неки у Приштини то заслужују“.

„После пет година од постизања бриселског договора они покушавају да се играју са принципима, на којима треба да се успостави Заједница српских општина на Косову и Метохији“, појаснио је Душан Козарев.

Душан Козарев, Фото: ГрачаницаОнлајн

Нагласивиши да је на сцени „класично дезавуисање процеса дијалога и покушај Приштине да релативизује и купује време, уочи самита ЕУ и западног Балкана“, Козарев је рекао да је „ово и покушај куповине неких јефтиних поена од стране неодговорних политичара“.

„ЗСО мора и може да буде искључиво оно што је договорено у пуном смислу те речи, сви они принципи, пуна извршна надлежност, све оно иза чега су стали представици свих десет већинских српских општина“, нагласио је заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев.

Истакавши да успоствљање ЗСО очекује 20. априла, како је и најављено, Козарев је рекао да је српска страна расположена да разговара, са кључним факторима у свету, о начину на који може да се убрза процес формирања ЗСО.

„Било какви покушаји игара, било какви покушаји избегавања обавеза нису пут којим смо спремни да идемо и коме смо српемни да дајемо кредибилитет, тако да, таква врста игара неће проћи“, био је категоричан Козарев.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев присуствовао је у манастиру Грачаница Васршњој литургији коју је служио Владика рашко – призренски Теодосије.

Иван Миљковић