Православци данас славе Васкрс

Српска православна црва и верници данас славе Васкрс, празник када је Христос Спаситељ васрсао и обелоданио победу живота над смрћу. По распореду Богослужења у манастиру Грачаница, данас у 16 часова служи се Втораја Пасха.

Фото: ГрачаницаОнлајн

Васкршње славље је за вернике крај Великог поста, а први мрсни залогаји су васкршња јаја која се, према древном обичају, фарбају у црвено као симбол проливене крви Христове.

И данас на Васкршње јутро манастирска порта и црква у Грачаници пуна је народа који долази да упали свеће и поклони се крај иконе Васкресења Господњег.

Верни народ целива икону, чини метанија, а остао је и обичај да се крај распећа остављају црвено обојена јаја.

Лепо пролећно време искористили су многи верници са централног Косова да походе манастир Грачаницу, а црквено двориште је испунила дечја граја.

Васкрс је покретан празник, који се одређује према природном календару и увек се везује за недељу са одступањем од 35 дана – од 4. априла до 8. маја.

Према предању, прва јаја је цару Тиберију поклонила Марија Магдалена, која је у Рим дошла са поруком о васкрсењу.

Фото:ГрачаницаОнлајн

Јаје је симбол обнављања природе и живота и као што бадњак горећи на огњишту даје посебну чар божићној ноћи, тако исто васкршње црвено јаје значи радост и за оне који га дају и за оне који га примају.

Хришћани Васкрс славе три дана, па су у календару СПЦ црвеним словом обележени Васкршњи понедељак и Васкршњи уторак.

У СПЦ православни верници размењују поздраве – Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

И. М.