Pravoslavci danas slave Vaskrs

Srpska pravoslavna crva i vernici danas slave Vaskrs, praznik kada je Hristos Spasitelj vasrsao i obelodanio pobedu života nad smrću. Po rasporedu Bogosluženja u manastiru Gračanica, danas u 16 časova služi se Vtoraja Pasha.

Foto: GračanicaOnlajn

Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

I danas na Vaskršnje jutro manastirska porta i crkva u Gračanici puna je naroda koji dolazi da upali sveće i pokloni se kraj ikone Vaskresenja Gospodnjeg.

Verni narod celiva ikonu, čini metanija, a ostao je i običaj da se kraj raspeća ostavljaju crveno obojena jaja.

Lepo prolećno vreme iskoristili su mnogi vernici sa centralnog Kosova da pohode manastir Gračanicu, a crkveno dvorište je ispunila dečja graja.

Vaskrs je pokretan praznik, koji se određuje prema prirodnom kalendaru i uvek se vezuje za nedelju sa odstupanjem od 35 dana – od 4. aprila do 8. maja.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena, koja je u Rim došla sa porukom o vaskrsenju.

Foto:GračanicaOnlajn

Jaje je simbol obnavljanja prirode i života i kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju.

Hrišćani Vaskrs slave tri dana, pa su u kalendaru SPC crvenim slovom obeleženi Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

U SPC pravoslavni vernici razmenjuju pozdrave – Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

I. M.