Васкрс у Грачаници: свечано уз мноштво верног народа

Тачно у поноћ у манаситру Грачаница почела је Васкршња литургија, којом се завршавају дани жалости и почиње празник Христовог Васкрсења. Уз саслужење свештенства и монаштва Епархије рашко – призренске, свечану литургију је служио владика Теодосије.

 Мношто верника окуполо се у Грачаници, у цркви и у манастирској порти, на свечаној поноћној литургији, која је служена у част Христовог Васкрсења. Са упаљеним свећама, крстом и иконама владика и свештенство су, у пратњи бројних верника, три пута опходили око цркве.

Фото: ГрачаницаОнлајн

За време крсног хода сви поју: Воскресеније Твоје, Христе Спасе, Ангели појут на небесјех: и нас на земли сподоби чистим сердцем Тебје славити.

Фото: ГрачаницаОнлајн

Пред затвореним дверима храма, владика, свештенство, монаштво и много верног народа са упаљнеим свећама певали су  тропар: Христос Воскресе из мртвиџ срмрћу смрт уништи и мртвима у гробовима живот дарова.

Уз појење улази се у храм и радосно кличе „Христос Восрксе – Воистину Воскресе!“. Тиме се наглашава да се треба радовати јер се Господ вазнео на небеса и победио таму и смрт.

Васркс је најрадоснији хришћански празник јер представља победу живота над смрћу и добра над злим.

Према Светом писму Васрксење се десило трећег дана после Христове смрти, односно, прве недеље после Великог петка.

Васкрс увек пада у недељу. Према  Светом Јеванђељу, Христос је осуђен у четвртак, разапет на крст у петак, а у недељу је васкрснуо. Зато се у нашем народу празнују Велики петак, онда Велика субота која пролази у тишини цркве, а увече следи Васкршње бдење.

Владика рашко-призренски Теодосије

Васкрс је празник рађања љубави и породичног окупљања. За овај дан се увек боје „масте“ јаја, која симболизују новно рађање живота.

Верници се за празник припремају дугим и строгим постом који се завршава примањем причешћа у току Васкршње литургије.

Фото: ГрачаницаОнлајн

У свим православним храмовима у земљи и расејању на Васркс се чита Посланица патријарха српског.

Патријарх српски господин Иринеј позвао је у Васркршњој посланици сву духовну децу да поштују и чувају светињу брака, јер је она темељ и здравље неразорне породице. Упозорио је и да је чедоморство, највећи злочин овога века, нажалост, присутно  и у нашем народу.  Паријарх је нагласио да, према статистичким подацима, сваке године у Србији нестаје читав један град. У светлости Христовог Васкрсења свако зачеће, рођење и свако људско биће јесу дар Божји који има вечни смисао и рађа се за вечност, наводи у Посланици Србима господин Иринеј.

Васкршња литургија у манастиру Грачаница

Патријарх српски је подсетио верне да сви непрестано састрадавамо са свештенством и монаштвом, са нашим верним народом и децом Косова и Метохије, који су, како је нагласио,  наша савест и без којих је српска духовна свест слаба и ништавна.

„Ми не смемо због неправде клонути, не смемо се уплашити, већ се определити за Царство небеско са светим кнезом Лазаром, који је принео жртву, као и ви што данас приносите.

Неправда и злоупотреба добара овога света није мимоишла наш многострадални, али никада погажени и понижени народ који, милошћу Божјом, прославља догодине осам векова самосталности Цркве и државе. То нам даје поуздање и потврду да смо ми народ вођен светима – светим Симеоном, Светим Савом и светим краљем Стефаном Првовенчаним – који за свагда српски народ утемељише на крајеугаоном камену, Васкрслом Христу“, наводи се између осталог у посланици Патријарха српског господина Иринеја.

Васкршњој литургији у Грачаници присуствовао је и заменик директора Канеларије за КиМ Душан Козарев.

Иван Миљковић