Vaskrs u Gračanici: svečano uz mnoštvo vernog naroda

Tačno u ponoć u manasitru Gračanica počela je Vaskršnja liturgija, kojom se završavaju dani žalosti i počinje praznik Hristovog Vaskrsenja. Uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raško – prizrenske, svečanu liturgiju je služio vladika Teodosije.

 Mnošto vernika okupolo se u Gračanici, u crkvi i u manastirskoj porti, na svečanoj ponoćnoj liturgiji, koja je služena u čast Hristovog Vaskrsenja. Sa upaljenim svećama, krstom i ikonama vladika i sveštenstvo su, u pratnji brojnih vernika, tri puta ophodili oko crkve.

Foto: GračanicaOnlajn

Za vreme krsnog hoda svi poju: Voskresenije Tvoje, Hriste Spase, Angeli pojut na nebesjeh: i nas na zemli spodobi čistim serdcem Tebje slaviti.

Foto: GračanicaOnlajn

Pred zatvorenim dverima hrama, vladika, sveštenstvo, monaštvo i mnogo vernog naroda sa upaljneim svećama pevali su  tropar: Hristos Voskrese iz mrtvidž srmrću smrt uništi i mrtvima u grobovima život darova.

Uz pojenje ulazi se u hram i radosno kliče „Hristos Vosrkse – Voistinu Voskrese!“. Time se naglašava da se treba radovati jer se Gospod vazneo na nebesa i pobedio tamu i smrt.

Vasrks je najradosniji hrišćanski praznik jer predstavlja pobedu života nad smrću i dobra nad zlim.

Prema Svetom pismu Vasrksenje se desilo trećeg dana posle Hristove smrti, odnosno, prve nedelje posle Velikog petka.

Vaskrs uvek pada u nedelju. Prema  Svetom Jevanđelju, Hristos je osuđen u četvrtak, razapet na krst u petak, a u nedelju je vaskrsnuo. Zato se u našem narodu praznuju Veliki petak, onda Velika subota koja prolazi u tišini crkve, a uveče sledi Vaskršnje bdenje.

Vladika raško-prizrenski Teodosije

Vaskrs je praznik rađanja ljubavi i porodičnog okupljanja. Za ovaj dan se uvek boje „maste“ jaja, koja simbolizuju novno rađanje života.

Vernici se za praznik pripremaju dugim i strogim postom koji se završava primanjem pričešća u toku Vaskršnje liturgije.

Foto: GračanicaOnlajn

U svim pravoslavnim hramovima u zemlji i rasejanju na Vasrks se čita Poslanica patrijarha srpskog.

Patrijarh srpski gospodin Irinej pozvao je u Vasrkršnjoj poslanici svu duhovnu decu da poštuju i čuvaju svetinju braka, jer je ona temelj i zdravlje nerazorne porodice. Upozorio je i da je čedomorstvo, najveći zločin ovoga veka, nažalost, prisutno  i u našem narodu.  Parijarh je naglasio da, prema statističkim podacima, svake godine u Srbiji nestaje čitav jedan grad. U svetlosti Hristovog Vaskrsenja svako začeće, rođenje i svako ljudsko biće jesu dar Božji koji ima večni smisao i rađa se za večnost, navodi u Poslanici Srbima gospodin Irinej.

Vaskršnja liturgija u manastiru Gračanica

Patrijarh srpski je podsetio verne da svi neprestano sastradavamo sa sveštenstvom i monaštvom, sa našim vernim narodom i decom Kosova i Metohije, koji su, kako je naglasio,  naša savest i bez kojih je srpska duhovna svest slaba i ništavna.

„Mi ne smemo zbog nepravde klonuti, ne smemo se uplašiti, već se opredeliti za Carstvo nebesko sa svetim knezom Lazarom, koji je prineo žrtvu, kao i vi što danas prinosite.

Nepravda i zloupotreba dobara ovoga sveta nije mimoišla naš mnogostradalni, ali nikada pogaženi i poniženi narod koji, milošću Božjom, proslavlja dogodine osam vekova samostalnosti Crkve i države. To nam daje pouzdanje i potvrdu da smo mi narod vođen svetima – svetim Simeonom, Svetim Savom i svetim kraljem Stefanom Prvovenčanim – koji za svagda srpski narod utemeljiše na krajeugaonom kamenu, Vaskrslom Hristu“, navodi se između ostalog u poslanici Patrijarha srpskog gospodina Irineja.

Vaskršnjoj liturgiji u Gračanici prisustvovao je i zamenik direktora Kanelarije za KiM Dušan Kozarev.

Ivan Miljković