„Najjače Vaskršnje jaje“ manifestacija koja neguje tradiciju, kulturu i sportski duh

Pavle Ćirković, učenik prvog razreda OŠ „Kralj Militun“ i Miodrag Đorđević iz Gračanice ovogodišnji su pobednici takmičenja „Najjače vaskršnje jaje“, manifestacije koja se od 2015. godine u Gračanici održava na drugi dan Vasrksa.

Izložba dečijih radova, Foto: GračanicaOnlajn

Manifestacija nema samo sportski i takmičarski, već i kulturni karakter. Izložba dečijih crteža i radova sa temom najšarenije i najlepše jaje, u koju su bile uključene sve predškolske ustanove na teritoriji opštine Gračanica, održana je i ove godine.

Pavle i Miodrag pobednici ovogodišnjeg takmičenja, Foto: GračanicaOnlajn

Pobenik u kategoriji takmičara starijih od 15 godina, Miodrag Đorđević kaže da se takmiči od kada je manifestacija počela da se organizuje u Gračanici i da mu se ove godine zaista posrećilo da pobedi.

„Prošle godine sam osvojio drugu, eto, ove godine mi je pošlo za rukom da osvojim prvu nagradu, čista sličajnost, kaže Miodrag.

Osmogodišnji Pavle Ćirković priča da je mami pomagao da zajedno boje jaja, ali da je ovo, sa kojim je stigao do finala i osvojio prvu nagradu, u kategoriji mlađih takmičara, sam izabrao.

„ Od samog početka sam imamo neki osećaj da ću da pobedim“, ushićeno je pričao Pavle, dok je u ruci držao ikonu koju je kao nagadu dobio od organizatora.

Foto: GračanicaOnlajn

Tročasovni takmičarski program, održan na letnjoj pozorinici Doma kulutre u Gračanici, bio je obogaćen učešćem kulturno umetničkih društava: Dečjeg ansambla narodnih igara „Venac“ iz Laplje Sela i Donje Brnjica, KUD „Simonida“ iz Gračanice i KUD „Slavuj“ iz Novog Badovca. Program je upotrpunio i mladi virtuoz na Harmonici, osvajač brojnih nagrada Sava Zdravković iz Gračanice.

Program su obogatili mladi čuvari srpske tradicije: Foto: GračanicaOnlajn

Takmičenje „Najjače vaskršnje jaje 2018.“ je otvorio predsednik opštine Gračanica Srđan Popović. On je naglasio da mu je čast što otvara takmičenje koje polako poprima tradicionalni karatker, a posebno što vidi toliko dece na jednom mestu.

Drago mi je da je ova manifestacija, iz godine u godinu sve masovnije i veoma je značajna za očuvanje našeg tradicije, folkora i jezika“, rekao je Popović.

Foto: GračanicaOnlajn

Za doprinos i očuvanje hrišćanske tradicije i nasleđa dodeljena je povelja patrijarhu SPC gospodinu Irineju, kao i Eparihiji raško prizerenskoj.

Organizatori su i ove godine za doprinos u očuvanju tradicije, kulture, ali i zbog promocije samog takmičenja, dodelili zahvalnice i pojedincima i nstiutcijama,obrazovnim ustnovama, medijima, ali službi Hitne pomoći u Lapljem selu. U ime ove službe zahvalnicu je preuzela načelnica odeljenja Hitne pomoći Doma Zdravlja u Gračanici, Marina Makrović Madić.

Marina Marković Madić je preuzela zahvalnicu Hitnoj pomoći, Foto: GračanicaOnlajn

Idejni tvorac manifestacije „Najjače vaskršnje jaje“ učetelj Ljubomir Maksimović ne krije zadovoljstvo što je iz godine u godinu posećenost sve bolja, a organizacija na višem nivou. Kaže da je od samog početka, kada je za organizaciju „tucijade“ u Gračanici dobio podršku i iz Mokrina, gde se održava svetsko prvenstvo u tucanju jajima i blagoslov od Eparhije raško – prizrenske, verovao u ovo takmičenje.

„Ove godine smo imali izuzetno veliki broj takmičara, pogotovu ispod 15 godina, pripremili smo i bogatiji kulturno imetniči program. Sve je to u cilju očuvanja naše kulturne baštine. koju niko nema pravo da nam oduzme“, poručio je učitelj Maksimović.

Finalsti: Jovica Đekić i Miodrag Đorđević, Foto: GračanicaOnlajn

Organizaciju „Najjačeg vaskršnjeg jajeta“ pomogla je Opština Gračanica, a uključene su i 32 istitucije ili organizacije.

„Organizacioni odbor je ove godine imao posebno ozbiljan i težak posao, zato koristim priliku da istaknem ogromnu zahvalnost Srđanu Periću, Nikolu Ilići, Miroslava Iviću, Aleksadru Gudžiću, Siniši Đorđeviću“, rekao je Ljubimir Maksimović.

„Zdravlje i u ime Boga, vidimo se ponovo, na istom mestu, 2019. godine“, poručio je na kraju predsednik Organizacionog odbora manifestacije „Najjače Vaskšnje jaje 2018.“ učitelj Ljubomir Maksimović.

Ivan Miljković