Срби са Косова имају пуну подршку Срба из Хрватске

Далибор Јевтић и Милорад Пуповац

Пуну подршку Србима на Косову, пружају Срби из Хрватске и Српско народно веће, рекао је данас Милорад Пуповац. Пуповац је поруку пренео министру за заједнице и повратак у оставци, Далибору Јевтићу, који се налази у посети Загребу.

„Имате сву нашу подршку у процесу који водите за бољи живот Срба на Косову. Та подршка је искрена и на нашу подршку можете рачунати било где и било када. Осећамо пуну солидарност са нашим народом на Косову“, пренели су представници Српског народног вјећа на челу са председником Милорадом Пуповцем, Далибору Јевтићу.

По Јевтићевом мишљењу, време је да се реше многа питања која оптерећују српски народ на Косову.

„Срби на Косову, у зависности од места до места, живе тешко. Чињеница је да се ми ових дана суочавамо са много изазова и ја сам уверен да нам искуства које господин Пуповац и његови сарадници имају, могу помоћи у смислу изналажења решења за одређене проблеме. Морамо се посветити ономе што је интерес српског народа на Косову. Тај интерес је мир и стабилност и све супротно ономе што су циљеви неких других, а то је да имамо нестабилну ситуацију“, казао је Јевтић.

Као знак учвршћивања сарадње представника Срба у Загребу са представницима Срба на Косову договорено је потписивање меморандума о сарадњи којим ће се дефинисати области на којима ће се у будућности радити како би положај Срба био бољи. Током састанка је истакнуто да се Заједница српских општина мора формирати и то на начин како је парафирано у Бриселу. Речено је да ЗСО није претња никоме, већ начин да се побољша живот Срба на Косову и да је интерес не само Срба на Косову већ целог друштва. Још једном је напоменуто да се догађај попут оног што се десио 26. марта, не сме поновити, као и то да се дијалогом морају решавати сва отворена питања.

Представници Срба у Хрватској и на Косову, закључили су да је убиство Оливера Ивановића тежак злочин за који се што пре морају добити информације о починиоцу.

Током састанка је закључено да се мора заштити културно наслеђе Срба и Српске православне цркве на Косову, а Јевтић ће се сутра у Загребу сусрести са митрополитом загребачко-љубљанским Порфиријем.

Анђелка Ћуп