Srbi sa Kosova imaju punu podršku Srba iz Hrvatske

Dalibor Jevtić i Milorad Pupovac

Punu podršku Srbima na Kosovu, pružaju Srbi iz Hrvatske i Srpsko narodno veće, rekao je danas Milorad Pupovac. Pupovac je poruku preneo ministru za zajednice i povratak u ostavci, Daliboru Jevtiću, koji se nalazi u poseti Zagrebu.

„Imate svu našu podršku u procesu koji vodite za bolji život Srba na Kosovu. Ta podrška je iskrena i na našu podršku možete računati bilo gde i bilo kada. Osećamo punu solidarnost sa našim narodom na Kosovu“, preneli su predstavnici Srpskog narodnog vjeća na čelu sa predsednikom Miloradom Pupovcem, Daliboru Jevtiću.

Po Jevtićevom mišljenju, vreme je da se reše mnoga pitanja koja opterećuju srpski narod na Kosovu.

„Srbi na Kosovu, u zavisnosti od mesta do mesta, žive teško. Činjenica je da se mi ovih dana suočavamo sa mnogo izazova i ja sam uveren da nam iskustva koje gospodin Pupovac i njegovi saradnici imaju, mogu pomoći u smislu iznalaženja rešenja za određene probleme. Moramo se posvetiti onome što je interes srpskog naroda na Kosovu. Taj interes je mir i stabilnost i sve suprotno onome što su ciljevi nekih drugih, a to je da imamo nestabilnu situaciju“, kazao je Jevtić.

Kao znak učvršćivanja saradnje predstavnika Srba u Zagrebu sa predstavnicima Srba na Kosovu dogovoreno je potpisivanje memoranduma o saradnji kojim će se definisati oblasti na kojima će se u budućnosti raditi kako bi položaj Srba bio bolji. Tokom sastanka je istaknuto da se Zajednica srpskih opština mora formirati i to na način kako je parafirano u Briselu. Rečeno je da ZSO nije pretnja nikome, već način da se poboljša život Srba na Kosovu i da je interes ne samo Srba na Kosovu već celog društva. Još jednom je napomenuto da se događaj poput onog što se desio 26. marta, ne sme ponoviti, kao i to da se dijalogom moraju rešavati sva otvorena pitanja.

Predstavnici Srba u Hrvatskoj i na Kosovu, zaključili su da je ubistvo Olivera Ivanovića težak zločin za koji se što pre moraju dobiti informacije o počiniocu.

Tokom sastanka je zaključeno da se mora zaštiti kulturno nasleđe Srba i Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, a Jevtić će se sutra u Zagrebu susresti sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem.

Anđelka Ćup