Jevtić sa mitropolitom Porfirijem: SPC važna za opstanak Srba

Dalibor Jevtić i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije

Ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, prilikom susreta u Zagrebu, zaključili da je Crkva jedan od važnijih stubova opstanka Srba na Kosovu, kao što su i Srbi u Hrvatskoj vezani za svoje svetinje.

Jevtić je upoznao mitropolita da se predstavnici Srba na Kosovu bore da Crkva ima veća prava i bolji položaj i da to rade na institucionalan način, usvajanjem novog Zakona o verskim zajednicama, koji će Crkvi dati veća prava.

Jevtić je tokom sastanka rekao da je ova godina važna za rešavanje mnogih pitanja koja muče narod na Kosovu i da treba mudro pristupiti rešavanju svakog problema koji stoji na putu bolje budućnosti i, kako je rekao „važno je da znamo šta hoćemo, a ne šta nećemo“ kada je o životu Srba na Kosovu reč.

Mitropolita je upoznao Jevtića sa informacijama koje ima, a koje se na Kosovu mogu primeniti, kako bi se zaštitila prava nevećinskih naroda.

„Obradovao sam se vašem dolasku i smatram da je jako važno što ste ovde da vidite kako funkcionišemo, kako bi kasnije govorili o životu Srba na mestima na kojima se odlučuje. Čuvajte nam Srbe na Kosovu i borite se za njih“, poručio je mitropolit Porfirije.

Na kraju je zaključeno da se za bolji život Srba treba boriti na sve načine i istaknuto da će tako biti i ubuduće.

A.Ć.