Saopštenje Marka Đurića: Preteći tonovi i neistine neimenovanih predstavnika NATO alijanse

Posle objavljivanja teksta Agencije Beta da je, kako kažu neimenovani izvori u NATO-u, Marko Đurić, 26. marta na Kosovo ušao ilegalno i da nije ispoštovao proceduru, saopštenjem se oglasio i Marko Đurić.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Preteći tonovi i neistine neimenovanih predstavnika NATO-a jesu nastavak nasilja koje je nad Srbima sa KiM sprovedeno pre dve nedelje i nedopustivo mešanje u demokratske procese i nastojanja da se konflikti na zapadnom Balkanu prevaziđu mirnim putem.

Mešanje jedne vojne alijanse u sprovođenje i tumačenje sporazuma koje su Beograd i Priština postigli uz posredovanje Evropske unije jeste, najblaže rečeno, nepremereno. NATO bi, umesto što pokušava da se meša u političke procese u jednoj demokratskoj državi kakva je Srbija, trebalo da se malo bolje stara o onome što jeste u njegovom mandatu, a to je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i bezbednost nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Deo Briselskog dogovora o ZSO

Mi, srećom, još ne živimo u postapokaliptičnom antiutopijskom svetu u kome će našim životima upravljaviti nekakva globalna vojna hunta, i nadam se da u takvom svetu nikada nećemo ni živeti. Samo u takvom svetu bi poruke kakve smo danas imali prilike da čujemo posredstvom anonimnih izvora u Briselu bile u skladu sa političkom realnošću i logikom.

Zajednica srpskih opština ima da bude formirana sasvim u skladu sa dogovorima postignutim uz posredovanje EU, a ne prema volji anonimnih izvora iz NATO-a.

Naravno da će Zajednica srpskih opština biti finansirana i iz Beograda, jer to je jedan od ishoda briselskog dijaloga, i nema tog „anonimnog izvora“ koji će u kafanskom razgovoru poništiti sve što je postignuto u višegodišnjem političkom i diplomatskom procesu, u kojem je, još jednom podsećam, posrednik bila EU.

Citiraću tačku 17d sporazuma sa Prištinom, u kojoj se navodi da će Zajednica srpskih opština, između ostalog, biti finansirana iz: „priloga, bespovratnih zajmova, donacija, kao i putem finansijske podrške drugih asocijacija i organizacija, domaćih i međunaroodnih, kao i iz Republike Srbije…“

Imejl najave posete Marka Đurića

Pitam NATO gde je uostalom bio pet godina, koliko zahvaljujući Prištini kasni sprovođenje dela Prvog briselskog sporazuma koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština, i od kada je tumačenje međunarodnih sporazuma i vršenje pritisaka da se oni izmene u mandatu te alijanse?

Naravno da to nije u mandatu NATO-a, ali je zato u mandatu NATO-a održavanje poretka uspostavljenog Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, u kojoj nema takozvanog nezavisnog Kosova za koje lobira anonimni izvor iz Brisela.

Na kraju, kao protagonista događaja na koje je napravljen osvrt u razgovoru sa anonimnim izvorom, moram da pitam NATO kakva je svrha laži da je prekršena procedura jer je najava mog odlaska na Kosovo i Metohiju poslata kasno, posle radnog vremena, u 17 sati, iako je poslata u 9.44 sati, kao što se može videti iz zvanične korespondencije?