Bugarski premijer danas u Prištini

Na poziv kosovskog predsednika Hašima Tačija bugarski premijer Bojko Borisov, danas bi trebalo da boravi u službenoj poseti Kosovu, javlja prištinska štampa.  Borisov će se, kako se naglašava, sastati i sa kosovskim premijerom, Ramušem Haradinajem i predsednikom parlamenta, Kadrijem Veseljijem.

Bugarski premijer Borisov, čija zemlja predsedava Savetom EU, doputovaće u ponedeljak (16. aprila) u Prištinu. Njegovu posetu potvrdila je Kancelarija kosovskog predsednika. Tači je nedavno obavio telefonski razgovor sa Borisovim, kako bi razgovarali o samitu Zapadnog Balkana koji će se održati u Sofiji, što je važno za evropski ​​put zemalja Zapadnog Balkana.

Učešće Kosova na samitu u Sofiji izazvalo je reakciju španskog premijera, Mariana Rahoja, koji je, kako su naveli španski mediji, rekao bugarskom kolegi da razmatra bojkot samita zbog Tačijevog dolaska.

Bugarska, koja predsedava Savetom EU po sistemu rotiranja, planira da bude domaćin liderima preostalih 27 članica EU i Zapadnom Balkanu, uključujući i Kosovo, na samitu EU i Zapadnog Balkana.