Општина Клокот-Врбовац: Место српско – српских сукоба

Реаговање: После интервјуа градоначелника Општине Клокот – Врбовац Божидара Дејановића.

Бивши градоначелник општине Клокот–Врбовац Срећко Спасић, демантовао је за портал ГрачаницаОнлајн тврдње садашњег градоначелника те локалне самоуправе, Божидара Дејановића, да је Спасић одговоран за бројне финансијске малверзације и промену етничке стурктуре у овој општини на југоистоку Косова. Дејановићев заменик и први градоначелник поменуте општине, Саша Мирковић истиче да су Спасићеве оптужбе неосноване и да је управо он оставио огромна дуговања иза себе, те да није знао паметно да управља општином.

Пут од узурпације до изнајмљивања земљишта води преко суда
Срећко Спасић, некадашњи градоначелник општине Клокот – Врбовац, Фото: ГрачаницаОнлајн

Бивши први човек Општине Клокот – Врбовац Срећко Спасић, тврди да је против актуелног градоначелника Божидара Дејановића поднео кривичну пријаву Основном суду у Гњилану, управо због, како каже, доделе земљишта капеле бањском комлексу „Нона Наиље“. Спасић тврди да се Дејановић није појавио на заказаном рочишту пред судом.

„То земљиште је црквено и припада капели, тако је и у катастру заведено“, категоричан је Спасић.

С друге стране, први градоначелник Опшине Клокот – Врбовац Саша Мирковић подсећа да је та локална самоуправа формирана 2010.  године, а да је власник бањског компекса „Нона Наиље“ то земљиште узурпирао и користи га још од 2006. „Ми смо тада били део општине Витина. Шта смо у датом периоду од  2011. до 2012. године могли да урадимо осим да земљиште, које је узурпирано од стране бањског комплекса „Нона Наиље“, убацимо у законски оквир“, наглашава Мирковић.

Комплекс „Нона Наиље“, Фото, В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

У периоду пре формирања Општине Клокот – Врбовац, општинско земљиште је било узурпирано, не само од стране бањског комплеса, већ су то чинила и приватна лица.

„Шта нам је друго преостало него да на неки начин кориснике те земље убацимо у законски оквир, како би им макар наплаћивали одређену кирију, предвиђену законом. То смо и одрадили 2012. године“, подвлачи Саша Мирковић.

Мирковићев наследник на место градоначелника општине Клокот – Врбовац Срећко Спасић тврди да је у време његовог мандата поднео кривичну пријаву против фирме „РЕРА-КОМ“, која је на путном земљишту изградила објекат. Спорни објекат је према Спасићевој тврдњи саграђен за време док је Саша Мирковић, садашњи помоћник  градоначелника Божидара Дејановића био на функцији првог човека Општине Клокот – Врбовац.

Саша Мирковић не негира да је власник фимре „РЕРА-КОМ“ изградио објекат на путном земљишту, али тврди да се изградња тог објекта догодила 2002. или 2003. године, у периоду када, нити је општина Клокот постојала, нити је он био њен градоначелник.

„Када смо ми дошли на власт и када сам добио жалбу од грађана да је ту пут затворен, реаговали смо и рекли власнику да, или ослободи пут, или да уступи део своје парцеле за путно земљиште. Тако смо решили тај проблем“, каже садашњи заменик градоначелника општине Клокот Врбовац.

Ко је кога, ко први и ко шта албанизовао?

Срећко Спасић, подсећа да је у време када је Саша Мирковић био председник општине, брат садашњег градоначелника Божидара Дејановића, Жарко, био председник Скупштине и ту функцију и даље обавља, већ трећи мандат.

„Ако је неко учествовао у албанизацији општине, управо ова гарнитура, која се сада представља као Српска листа, то ради. То су све бивши припадници Самосталне либералне странке, који се сада представљају као Српска листа. Дресове су у међувремену променили“, тврди Срећко Спасић, некадашњи градоначелник општине у којој су Срби и даље већина, али ни број албанских породица сада није занемарљив.

Мирковић тврди другачије:

„Ако ћемо да говоримо о албанизацији општине, Срећко Спасић је био тај који је само седео у џипу, посећивао ресторане и по питању бесправне градње на територији општине није радио ништа. Он је био градоначелник четири године, имао је своју службу и свој кабинет, а његов саветник за урбанизам и катастар је био дужан да га редовно извештава о свим променама на територији општине Клокот. Ништа није предузимао. Ја не знам шта је уопште радио за те четири године?“, пита се Мирковић и додаје:

„Све те куће које су изграђене, саграђене су у периоду његовог мандата. То је права истина“, каже Саша Мирковић.

Саша Мирковић са министром Далибором Јевтићем,: Фото, приватна архива

Подсетивши да је урбанистички план усвојен у периоду од 2010. до 2014. годне, у мандату Саше Мирковића, Спасић истиче да није имао могућности да ишта ту промени јер, како је рекао, у то време су већину у локаланом парламенту чинили представници СЛС-а.

„Одговорно вам тврдим да у мом мандату, моја рука није потписала нити једну грађевинску дозволу, чак смо подносили и кривичне пријаве за нелегалну градњу. Све ово наведено може да се провери у Основном суду у Гњилану, огранак у у Витини“, изричито тврди Срећко  Спасић.

Претходник Божидара Дејановића тврди да је за време његовог мандата, за сваку нелегалну градњу била поднесена кривична пријава, о чему, како каже Срећко Спасић, постоје документа код садашњег општинског службенка за урбанизам Арбенда Хаљиљија.

„Ја сам се борио против албанизације, јер ја имам намеру да живим у Клокоту где сам и рођен“, наглашава Срећко Спасић.

С друге стране, први градоначелник општине Клокот – Врбовац Саша Мирковић истиче да је у време његовог ступања на дужност градоначелника, српска земља већ била узурпирана.

„Шта смо ми могли да урадимо осим да наплаћујемо кирију за земљиште које се бесправно користи, јер да подсетим и комплекс старе Бање се налази на узурпираном земљишту“, наглашава Мирковић

Када је усвојен закон о додели земљишта на коришћење, почело се са наплатом кирије за коришћење земљишта, без права да се на истом граде објекти. Мирковић наводи да је и сам Срећко Спасић, док је био градоначелник, четири године наплаћивао те приходе које сада критикује.

„Срећко је требао да се бори да се што мање гради албанских кућа у општини Клокот ако причамо о албанизацији. Он није предузимао никакве мере, нити његов диреткор катастра, нити било ко од његових сараданика. Или то њега није занимало, или га сарадници нису извештавали о етничкој структури која се драстично мењала“, подсећа Саша Мирковић.

Комплекс старог лечилишта се налази на узурпирано земљишту, Фото: В. Ћуп: ГрачаницаОнлајн
Дугови, дуговања и неплаћени рачуни, од кирије до телефона

Спасић је изричит у тврдњи да није тачно то што градоначелник Божидар Дејановић прича како воде у Клокоту није било јер је он куповао скупоцене телефоне и да због тога ниje платио дуг за утрошену струју. Тврди да није био у питању дуг од 2.000. већ од 32.000. евра, и да је то дуговање које је, заправо, начинио Дејановићев заменик Саша Мирковић, некадашњи први човек Клокота.

„Први градоначелник је оставио дуг општини од 380.000 евра. Можете ли да замислите колики је то дуг када је целокупни општински буџет за 2014. години износио 780.000 евра“, каже Спасић,

Истиче да је због тога тужио Сашу Мирковића.

Срећко Спасић, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Дуг претхоног градоначелника је износио 15.700 евра само за мобилну телефонију и више од 30.000 евра за фиксну телефонију“, каже Срећко Спасић, подсећајући да за његовог мандата није купљен ни један мобилни телефон.

Садашњи заменик градоначелника општине Клокот – Врбовац Саша Мирковић, негира било каква дуговања на име телефонских рачуна компанији ИПКО, али наводи неплаћене рачуне Срећка Спасића на име кирије.

„То су нека дуговања од две хиљаде из неке године када општина Клокот није ни била формирана“, каже Мирковић.

Фактура о износу телефонских рачуна

Међутим, открива Мирковић, Спасић је иза себе оставио дуговање од 50 хиљада евра на име неплаћене кирије за зграду у власништву Ђорђа Цветковића.

„Ниједан месец није плаћена кирија за коришћење зграде у којој је била смештена Општина Клокот. Човек ће га због тога тужити“, наглашава Мирковић.

Када су општинска дуговања у питању, Мирковић наглашава да Спасић барата са „нетачним сумама новца“ и да, како каже, прича измишљотине.

„Сваки градоначелник после свог мандата остави по неко дуговање које није могао да измири. Ја питам Срећка Спасића, због чега он није измирио своја дуговања када је отишао са власти?“, каже Мирковић. Мирковић такође подсећа да су дуговања Срећка Спасића за коришћење простора који је општина изнајмила у другој згради у Бањи, близу 20 хиљада.

„Када томе додамо и цифру већу од 50.000 на име неплаћене кирије приближавамо се бројки од скоро 80 хиљада евра дуга који је Срећко Спасић оставио иза себе“, речи су Саше Мирковића.

„Срећко Спасић ће остати упамћен као градоначелник који за време свог мандата ниједном није укључио уличну расвету. У селима наше општине ниједног јединог дана нисмо имали расвету. Ја не знам где је он трошио новац за јавне и комуналне услуге“, пита се Мирковић.

Спасић наглашава да је десет месеци условно био осуђен само зато што је садашњег градоначелника Божидара Дејановића, који је тада радио у школи разрешио дужности.

„Он је у српској школи био директор по косовском систему. Све што је он радио, сада покушава да пребаци на мене. Управо је он био тај који се залагао да се српско образовање интегрише у косовско“, тврди Спасић.

Спасић даље објашњава да је први пут био ухапшен 2012. године као председник општине која функционише у спрксом систему.

Тада су га, каже, косовске власти оптужиле за подривање косовског уставног поретка, за шта је запрећена казна од 20 година затвора. Како, по Спасићевој причи, албанске судије нису имали основа за то, преиначиле су оптужницу за изазивање верске и националне мржње, са запрећеном казном затвора до 5 година.

“Срећа да су у то време још биле тужиоци и судије из ЕУЛЕКСА, тако да италијански судија Франческа Морети повлачи ту оптужницу против мене“, истиче Срећко Спасић.

Садашњи заменик градоначелника Општине Клокот – Врбовац Саша Мирковић наводи да је Спасић злоупотребио службени положај и да је због тога осуђен кривично.

Тврдећи да Спасић није био довољно добар професионалац у свом послу Мирковић каже:

„Не спорим ја да се имовина продаје и да људи одлазе, али то је процес који траје од 99. код Срба и то на читавом Косову,тако је и у вашој општини Грачаница. Како ја могу некога да спечим да прода своју имовину“, каже Мирковић.

За крај додаје да свако треба да се суочи са тиме што је радио.

„Шта сам ја могао да урадим са узрупираним земљиштем, осим да из лошег извучем добро, да бар наплаћујем кирију и пунимо општински буџет, ако ништа друго“, закључује на крају бивши градоначелник општине Клокот – Врбовац Саша Мирковић.

Срећко Спасић је изнео још низ оптужби на садашње општинско руководство, као и на неке високе представнике Српске листе, али  пошто нисмо били у могућности да разговарамо са свима које је прозвао, нећемо спомињати њихова имена. Такође, нисмо желели да објављујемо ништа што би могло да угрози судске процесе који се воде у Основном суду у Гњилану против било кога од актера ове клокотске саге.

Анђелка Ћуп – Иван Миљковић