Opština Klokot-Vrbovac: Mesto srpsko – srpskih sukoba

Reagovanje: Posle intervjua gradonačelnika Opštine Klokot – Vrbovac Božidara Dejanovića.

Bivši gradonačelnik opštine Klokot–Vrbovac Srećko Spasić, demantovao je za portal GračanicaOnlajn tvrdnje sadašnjeg gradonačelnika te lokalne samouprave, Božidara Dejanovića, da je Spasić odgovoran za brojne finansijske malverzacije i promenu etničke sturkture u ovoj opštini na jugoistoku Kosova. Dejanovićev zamenik i prvi gradonačelnik pomenute opštine, Saša Mirković ističe da su Spasićeve optužbe neosnovane i da je upravo on ostavio ogromna dugovanja iza sebe, te da nije znao pametno da upravlja opštinom.

Put od uzurpacije do iznajmljivanja zemljišta vodi preko suda
Srećko Spasić, nekadašnji gradonačelnik opštine Klokot – Vrbovac, Foto: GračanicaOnlajn

Bivši prvi čovek Opštine Klokot – Vrbovac Srećko Spasić, tvrdi da je protiv aktuelnog gradonačelnika Božidara Dejanovića podneo krivičnu prijavu Osnovnom sudu u Gnjilanu, upravo zbog, kako kaže, dodele zemljišta kapele banjskom komleksu „Nona Nailje“. Spasić tvrdi da se Dejanović nije pojavio na zakazanom ročištu pred sudom.

„To zemljište je crkveno i pripada kapeli, tako je i u katastru zavedeno“, kategoričan je Spasić.

S druge strane, prvi gradonačelnik Opšine Klokot – Vrbovac Saša Mirković podseća da je ta lokalna samouprava formirana 2010.  godine, a da je vlasnik banjskog kompeksa „Nona Nailje“ to zemljište uzurpirao i koristi ga još od 2006. „Mi smo tada bili deo opštine Vitina. Šta smo u datom periodu od  2011. do 2012. godine mogli da uradimo osim da zemljište, koje je uzurpirano od strane banjskog kompleksa „Nona Nailje“, ubacimo u zakonski okvir“, naglašava Mirković.

Kompleks „Nona Nailje“, Foto, V.Ćup, GračanicaOnlajn

U periodu pre formiranja Opštine Klokot – Vrbovac, opštinsko zemljište je bilo uzurpirano, ne samo od strane banjskog komplesa, već su to činila i privatna lica.

„Šta nam je drugo preostalo nego da na neki način korisnike te zemlje ubacimo u zakonski okvir, kako bi im makar naplaćivali određenu kiriju, predviđenu zakonom. To smo i odradili 2012. godine“, podvlači Saša Mirković.

Mirkovićev naslednik na mesto gradonačelnika opštine Klokot – Vrbovac Srećko Spasić tvrdi da je u vreme njegovog mandata podneo krivičnu prijavu protiv firme „RERA-KOM“, koja je na putnom zemljištu izgradila objekat. Sporni objekat je prema Spasićevoj tvrdnji sagrađen za vreme dok je Saša Mirković, sadašnji pomoćnik  gradonačelnika Božidara Dejanovića bio na funkciji prvog čoveka Opštine Klokot – Vrbovac.

Saša Mirković ne negira da je vlasnik fimre „RERA-KOM“ izgradio objekat na putnom zemljištu, ali tvrdi da se izgradnja tog objekta dogodila 2002. ili 2003. godine, u periodu kada, niti je opština Klokot postojala, niti je on bio njen gradonačelnik.

„Kada smo mi došli na vlast i kada sam dobio žalbu od građana da je tu put zatvoren, reagovali smo i rekli vlasniku da, ili oslobodi put, ili da ustupi deo svoje parcele za putno zemljište. Tako smo rešili taj problem“, kaže sadašnji zamenik gradonačelnika opštine Klokot Vrbovac.

Ko je koga, ko prvi i ko šta albanizovao?

Srećko Spasić, podseća da je u vreme kada je Saša Mirković bio predsednik opštine, brat sadašnjeg gradonačelnika Božidara Dejanovića, Žarko, bio predsednik Skupštine i tu funkciju i dalje obavlja, već treći mandat.

„Ako je neko učestvovao u albanizaciji opštine, upravo ova garnitura, koja se sada predstavlja kao Srpska lista, to radi. To su sve bivši pripadnici Samostalne liberalne stranke, koji se sada predstavljaju kao Srpska lista. Dresove su u međuvremenu promenili“, tvrdi Srećko Spasić, nekadašnji gradonačelnik opštine u kojoj su Srbi i dalje većina, ali ni broj albanskih porodica sada nije zanemarljiv.

Mirković tvrdi drugačije:

„Ako ćemo da govorimo o albanizaciji opštine, Srećko Spasić je bio taj koji je samo sedeo u džipu, posećivao restorane i po pitanju bespravne gradnje na teritoriji opštine nije radio ništa. On je bio gradonačelnik četiri godine, imao je svoju službu i svoj kabinet, a njegov savetnik za urbanizam i katastar je bio dužan da ga redovno izveštava o svim promenama na teritoriji opštine Klokot. Ništa nije preduzimao. Ja ne znam šta je uopšte radio za te četiri godine?“, pita se Mirković i dodaje:

„Sve te kuće koje su izgrađene, sagrađene su u periodu njegovog mandata. To je prava istina“, kaže Saša Mirković.

Saša Mirković sa ministrom Daliborom Jevtićem,: Foto, privatna arhiva

Podsetivši da je urbanistički plan usvojen u periodu od 2010. do 2014. godne, u mandatu Saše Mirkovića, Spasić ističe da nije imao mogućnosti da išta tu promeni jer, kako je rekao, u to vreme su većinu u lokalanom parlamentu činili predstavnici SLS-a.

„Odgovorno vam tvrdim da u mom mandatu, moja ruka nije potpisala niti jednu građevinsku dozvolu, čak smo podnosili i krivične prijave za nelegalnu gradnju. Sve ovo navedeno može da se proveri u Osnovnom sudu u Gnjilanu, ogranak u u Vitini“, izričito tvrdi Srećko  Spasić.

Prethodnik Božidara Dejanovića tvrdi da je za vreme njegovog mandata, za svaku nelegalnu gradnju bila podnesena krivična prijava, o čemu, kako kaže Srećko Spasić, postoje dokumenta kod sadašnjeg opštinskog službenka za urbanizam Arbenda Haljiljija.

„Ja sam se borio protiv albanizacije, jer ja imam nameru da živim u Klokotu gde sam i rođen“, naglašava Srećko Spasić.

S druge strane, prvi gradonačelnik opštine Klokot – Vrbovac Saša Mirković ističe da je u vreme njegovog stupanja na dužnost gradonačelnika, srpska zemlja već bila uzurpirana.

„Šta smo mi mogli da uradimo osim da naplaćujemo kiriju za zemljište koje se bespravno koristi, jer da podsetim i kompleks stare Banje se nalazi na uzurpiranom zemljištu“, naglašava Mirković

Kada je usvojen zakon o dodeli zemljišta na korišćenje, počelo se sa naplatom kirije za korišćenje zemljišta, bez prava da se na istom grade objekti. Mirković navodi da je i sam Srećko Spasić, dok je bio gradonačelnik, četiri godine naplaćivao te prihode koje sada kritikuje.

„Srećko je trebao da se bori da se što manje gradi albanskih kuća u opštini Klokot ako pričamo o albanizaciji. On nije preduzimao nikakve mere, niti njegov diretkor katastra, niti bilo ko od njegovih saradanika. Ili to njega nije zanimalo, ili ga saradnici nisu izveštavali o etničkoj strukturi koja se drastično menjala“, podseća Saša Mirković.

Kompleks starog lečilišta se nalazi na uzurpirano zemljištu, Foto: V. Ćup: GračanicaOnlajn
Dugovi, dugovanja i neplaćeni računi, od kirije do telefona

Spasić je izričit u tvrdnji da nije tačno to što gradonačelnik Božidar Dejanović priča kako vode u Klokotu nije bilo jer je on kupovao skupocene telefone i da zbog toga nije platio dug za utrošenu struju. Tvrdi da nije bio u pitanju dug od 2.000. već od 32.000. evra, i da je to dugovanje koje je, zapravo, načinio Dejanovićev zamenik Saša Mirković, nekadašnji prvi čovek Klokota.

„Prvi gradonačelnik je ostavio dug opštini od 380.000 evra. Možete li da zamislite koliki je to dug kada je celokupni opštinski budžet za 2014. godini iznosio 780.000 evra“, kaže Spasić,

Ističe da je zbog toga tužio Sašu Mirkovića.

Srećko Spasić, foto: V.Ćup, GračanicaOnlajn

„Dug prethonog gradonačelnika je iznosio 15.700 evra samo za mobilnu telefoniju i više od 30.000 evra za fiksnu telefoniju“, kaže Srećko Spasić, podsećajući da za njegovog mandata nije kupljen ni jedan mobilni telefon.

Sadašnji zamenik gradonačelnika opštine Klokot – Vrbovac Saša Mirković, negira bilo kakva dugovanja na ime telefonskih računa kompaniji IPKO, ali navodi neplaćene račune Srećka Spasića na ime kirije.

„To su neka dugovanja od dve hiljade iz neke godine kada opština Klokot nije ni bila formirana“, kaže Mirković.

Faktura o iznosu telefonskih računa

Međutim, otkriva Mirković, Spasić je iza sebe ostavio dugovanje od 50 hiljada evra na ime neplaćene kirije za zgradu u vlasništvu Đorđa Cvetkovića.

„Nijedan mesec nije plaćena kirija za korišćenje zgrade u kojoj je bila smeštena Opština Klokot. Čovek će ga zbog toga tužiti“, naglašava Mirković.

Kada su opštinska dugovanja u pitanju, Mirković naglašava da Spasić barata sa „netačnim sumama novca“ i da, kako kaže, priča izmišljotine.

„Svaki gradonačelnik posle svog mandata ostavi po neko dugovanje koje nije mogao da izmiri. Ja pitam Srećka Spasića, zbog čega on nije izmirio svoja dugovanja kada je otišao sa vlasti?“, kaže Mirković. Mirković takođe podseća da su dugovanja Srećka Spasića za korišćenje prostora koji je opština iznajmila u drugoj zgradi u Banji, blizu 20 hiljada.

„Kada tome dodamo i cifru veću od 50.000 na ime neplaćene kirije približavamo se brojki od skoro 80 hiljada evra duga koji je Srećko Spasić ostavio iza sebe“, reči su Saše Mirkovića.

„Srećko Spasić će ostati upamćen kao gradonačelnik koji za vreme svog mandata nijednom nije uključio uličnu rasvetu. U selima naše opštine nijednog jedinog dana nismo imali rasvetu. Ja ne znam gde je on trošio novac za javne i komunalne usluge“, pita se Mirković.

Spasić naglašava da je deset meseci uslovno bio osuđen samo zato što je sadašnjeg gradonačelnika Božidara Dejanovića, koji je tada radio u školi razrešio dužnosti.

„On je u srpskoj školi bio direktor po kosovskom sistemu. Sve što je on radio, sada pokušava da prebaci na mene. Upravo je on bio taj koji se zalagao da se srpsko obrazovanje integriše u kosovsko“, tvrdi Spasić.

Spasić dalje objašnjava da je prvi put bio uhapšen 2012. godine kao predsednik opštine koja funkcioniše u sprksom sistemu.

Tada su ga, kaže, kosovske vlasti optužile za podrivanje kosovskog ustavnog poretka, za šta je zaprećena kazna od 20 godina zatvora. Kako, po Spasićevoj priči, albanske sudije nisu imali osnova za to, preinačile su optužnicu za izazivanje verske i nacionalne mržnje, sa zaprećenom kaznom zatvora do 5 godina.

“Sreća da su u to vreme još bile tužioci i sudije iz EULEKSA, tako da italijanski sudija Frančeska Moreti povlači tu optužnicu protiv mene“, ističe Srećko Spasić.

Sadašnji zamenik gradonačelnika Opštine Klokot – Vrbovac Saša Mirković navodi da je Spasić zloupotrebio službeni položaj i da je zbog toga osuđen krivično.

Tvrdeći da Spasić nije bio dovoljno dobar profesionalac u svom poslu Mirković kaže:

„Ne sporim ja da se imovina prodaje i da ljudi odlaze, ali to je proces koji traje od 99. kod Srba i to na čitavom Kosovu,tako je i u vašoj opštini Gračanica. Kako ja mogu nekoga da spečim da proda svoju imovinu“, kaže Mirković.

Za kraj dodaje da svako treba da se suoči sa time što je radio.

„Šta sam ja mogao da uradim sa uzrupiranim zemljištem, osim da iz lošeg izvučem dobro, da bar naplaćujem kiriju i punimo opštinski budžet, ako ništa drugo“, zaključuje na kraju bivši gradonačelnik opštine Klokot – Vrbovac Saša Mirković.

Srećko Spasić je izneo još niz optužbi na sadašnje opštinsko rukovodstvo, kao i na neke visoke predstavnike Srpske liste, ali  pošto nismo bili u mogućnosti da razgovaramo sa svima koje je prozvao, nećemo spominjati njihova imena. Takođe, nismo želeli da objavljujemo ništa što bi moglo da ugrozi sudske procese koji se vode u Osnovnom sudu u Gnjilanu protiv bilo koga od aktera ove klokotske sage.

Anđelka Ćup – Ivan Miljković