Нападнуте новинарке у северној Косовској Митровици

Током посете Марка Ђурића мултиетничком насељу Бошњачка махала, у северном делу Косовске Митровице, избио је инцидент. Наиме, један Албанац покушао је да одузме опрему за снимање српским новинарима, међу којима је била и новинарка Првог програма Радио Београда Тања Вујисић, при чему је дошло до кошкања.

Ђурић: Осудио напад на новинарке са севера

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оштро је осудио напад на новинаре КосСева и Радио Београда, истичући да је то показатељ да је политичка клима према Србима и слободном и објективном извештавању лоша, те да се неки људи осећају слободно да угрожавају и физички интегритет новинара.

„То шаље лошу поруку и представља континуитет оне врсте понашања коју смо могли да видимо 26. марта“, рекао је Ђурић.

Додао је да се „такви насилници и хулигани осећају ослобођено након што су видели да су и полицајци нападали новинаре“.

 Посету Ђурића Косову пратила је новинарка Радио Београда 1 Тања Вујисић.

После обраћања новинарима у мултиетничком насељу Бошњачка махала, које се налази у северном делу града, дошло је до мањег инцидента, када је група Албанаца покушала да приђе месту где је Ђурић био са делегацијом.

На снимку, који је забележила екипа РТС-а , види се како један младић рукама опонаша орла. Полиција је тада спречила инцидент, али је један Албанац из те групе кренуо ка групи српских новинарки, међу којима је била и извештачица Радио Београда.

Пришао им је и покушао да одузме опрему за снимање. Дошло је до кошкања.

У помоћ су им притекле друге колеге и сви заједно су се брзо повукли у северни део Митровице.

Све ово се догодило у присуству полиције, која није реаговала.

Радио Београд 1 најоштрије осуђује покушај напада на новинарку Тању Вујисић и захтева да надлежне институције реагују и омогуће представницима медија сигуран и неометан рад.

Извор: РТС