Srđan Popović: Mnogo kapitalnih investicija u ovoj godini

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović najavio je nove kapitalne investicija, uprkos tome što je i ove godine opštinski budžet za te namene ostao isti. Izgradnja Osnovnog suda u naselju Padalište, kao i nove i prostranije Bolnice, blizu 140 stambenih jedinica, asfaltranje novih ulica, završfetak projekta vodovodne i kanalizacione mreže, samo su neke od kapitalnih investicija koje predstoje. 

Prvi čovek Gračanice veruje da će budžet za 2019. godinu biti znatno uvećan i kreiran prema potrebama građana. U intervju za portal Gračanica Onlajn Popović je izrazio želju da opšina postane servis svih građana i da se zaposli što više mladih.

„Jednostavno, moramo da nađemo načina da te mlade ljude uposlimo i da im damo šansu da ovde kvalitetno žive”, rekao je Popović

Budžet s kojim raspolaže Opština Gračanica isti je kao i prošle godine, iznosi 7. 000 000 evra, s tim da je za kapitalne investicije predviđeno blizu 3,5 miliona, dok su 2,1 milion grantovi Vlade Kosova, naglašava predsednik opštine Gračanica.

Centar Gračanice, Foto: GračanicaOnlajn

Popović najavljuje da će se u našoj opštini i ove godine mnogo graditi:

Predvideli smo izgradnju šest stambenih zgrada u Lapljem Selu sa 24 stana, kao i izgradnju obdaništa u Ugljaru. Takođe, predvideli smo puteve u samoj Gračanici, kao što je put koji pored Doma kulture koji treba da prođe pored bolnice”

Bolnica u Badovcu, čiju je izgradnju započeo još prvi gradonačeklnik Gračanice Bojan Stojanović, sadašnja lokalna vlast planira da pretvori u stambene jedinice, a da za potrebe građana sagradi novu zgradu bolnice.

„Ona će biti manja i moći će da zadovolji potrebe naše opštine, a to je površina od nekih 3. 500 kvdratnih metara. To je načelna ideja, ali sada imamo problema na koji način ćemo obezbediti zemljište za njenu gradnju, jer je naš plan da se bolnica izgradi na mestu postojeće bolnice “Simonida”, rekao je Popović.

Kako se najavljuje iz Opštine Gračanice ove godine se očekujem i otvaranje Sportske hale između Lapljeg Sela i Livađa.

„Mislim da imamo mogućnost da tz zaposlimo ljude koji će da rade u njoj i da imamo novac za održavanje sportske hale”, navodi predsednik opštine Gračanica.

Govoreći o novom urbanističkom planu koji je nedavno predstavljen, a u čijoj su izradi bili uklljučeni profesori i studenti arhitekture iz Kosovske Mitrovicie i Slovenije, Popović najavljuje realizaciju još zanimljivih projekata. Oni bi trebalo da ulepšaju Gračanicu, služe meštanima, ali i poboljšaju turističku ponudu.

U planu je izgradnja biciklističke staze koja će voditi od manastira Gračanica do lokaliteta Ulpijana, a vrednost ove investicije iznosiće blizu 20. 000 evra, potvrđuje Popović.

Predlog urbanističkog plana će, kako najavljuje prvi čovek Gračanice bit izrađen do juna, a njegovo predstavljanje se očekujemo u septembru.

„Ja iskreno verujem u profesore i studente iz Slovenije i Mitrovice, kao i u naš tim iz Odeljenja za urbanizam“, naglasio je prvi čovek Opštine.

Gračanica će dobiti i novu zgradu Vodovoda, a nastaviće se i sa započetim radovima na rekonsturkciji vodovdone i kanalizacione mreže u samom mestu.

Govoreći o bezbednosti Popović je naglasio da je, prema policijskom izveštaju, broj krađa i razvojništava, u poslednjih nekoliko mesecio iznosio ukupno 100. Ističe da nije zadovoljan takvom statistikom i da su mu svoje nezadovoljstvo preneli i građani. U tom cilju formiran je, kaže,  novo Odbor za bezbednost i očekuje da se situacija popravi.

Ističe da je njegova misija da od opštine Gračanica napravi servis građana.

„Želim da opština Gračanica bude kanal komunikacije između naših meštana sa jedne i institucija na centralnom nivou i međunarodnih organizacija, sa druge strane“, zaključio je na kraju intervjua za portal GračanicaOnlajn predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović.

I.M.