Hrvatska premijera filma Kosovo: Momenat u civilizaciji protekla pod obezbeđenjem policije

Film „Kosovo: Momenat u civilizaciji“ meta je surovog govora mržnje i šovinističkih napada od strane medija u Hrvatskoj, a sve povodom hrvatske premijere ovog dokumentarnog ostvarenja, prošle nedelje, saopštio je reditelj Boris Malagurski.

„Smatram da je uništavanje hrišćanske kulture i civilizacijske baštine od strane albanskih ekstremista na Kosovu i Metohiji tema od vitalnog interesa za sve ljude, bez obzira na etničku pripadnost, te sam sa zadovoljstvom prihvatio poziv Srpskog privrednog društva „Privrednik“ da predstavim film u njihovim prostorijama u Zagrebu. Međutim, hrvatski mediji su stali na stranu ekstremista”, ijavio je Malagurski.

Premijera u Hrvatskoj je ipak održana, Foto: B. Malagurski

Reditelj kaže da su se hrvatski mediji koristili lažima, kako bi opravdali svoje napade, ali i pritiscima i pretnjama, usmerenim protiv njega, njegovog rada i protiv organizatora projekcije, zbog čega je premijera dobila policijsko obezbeđenje.

„Od svih medija koji su nam pretili, prednjačio je hrvatski „Faktograf“, portal koji, po sopstvenom sajtu, dobija finansijska sredstva od „National Endowment for Democracy“ (satelit CIA-e) i američkog Stejt Departmenta“, otkriva Malagurski i navodi:

“Jasno je kome istina ne odgovara. Međutim, iako su danima trovali ljude mržnjom i vodili hajku protiv naše pravedne borbe za interese čovečanstva, hrvatski mediji nisu uspeli da obeshrabre zainteresovane da dođu na premijeru. Na naše zadovoljstvo, posećenost je bila ogromna”, zaključuje reditelj na kraju.

Film Borisa Malagurskog, koji govori o očuvanju kulturne i istorijske baštine Srba na Kosovu i Metohiji do sada je prikazan u SAD, Kanadi, Australiji, Francuskoj, Rusiji, Austriji, Švedskoj, Švajcarskoj, Češkoj, Sloveniji, Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori.

„Nastavićemo da se borimo za pravdu!“, poručio je na kraju čuveni reditelj.

I.M.