У Београду додељено специјално признање „Терпсихора“ Школи балета у Грачаници

Удружење професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије, на свечаности организованој поводом Светског дана игре, 29. априла, у Музеју Народног позориша у Београду, Дому културе у Грачаници доделило је специјалну награду и похвалу „Терпсихора“ за изузетан допринос у покретању Школе балета за основно образовање, смер класичан балет, потвђено је ГрачанициОнлајн.   

Одлуку да се специјална награда, која носи име по грчкој музи, заштитници музике и плеса, додели Дому културе у Грачаници,  једногласно је донео трочлани жири састављен од балетских уметница и педагога класичног балета: Милице Безмаровић, која је председавала жиријем, Лидија Павловић и Иве Бојовић.

„Одлука Дома културе да се у Грачаници отвори школа балета је хумана мисија, храбра и смишљена акција ширења идеје о децентрализацији културе, посебно, уметности балета, који је до сада био недоступан у овим крајевима наше земље“, наглашено је у образложењу жирија.

Балетска уметница и чланица овогодишењег жирија, Лидија Павловић специјално признање је уручила Снежани Петровић, уредници музичког програма Дома културе у Грачаници.

„Захваљујем се жирију, али и свима који су одлучили да ове године „Терпсихора“ дође у Грачаницу. Да смо урадили добар посао потврђује велики број полазника наше Школе балета, али ми је још драже да су људи, који су одлучивали, препознали потребу да деца у Грачаници и околини имају једну овакву школу“, рекла је Петровићева. Она се уједно захвалила и  Министарству културе Републике Србије, које је подржало идеју о формирању Школе балета при Дому културе у Грачаници.

Главна нагада „Терпсихора“ , која се већ седму годину додељује поводом Светског дана игре, ове године је уручена балтеској  уметница Народног Позоришта из Беорада, Бојани Жегарац.

Иван Миљковић