U Beogradu dodeljeno specijalno priznanje „Terpsihora“ Školi baleta u Gračanici

Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, na svečanosti organizovanoj povodom Svetskog dana igre, 29. aprila, u Muzeju Narodnog pozoriša u Beogradu, Domu kulture u Gračanici dodelilo je specijalnu nagradu i pohvalu „Terpsihora“ za izuzetan doprinos u pokretanju Škole baleta za osnovno obrazovanje, smer klasičan balet, potvđeno je GračaniciOnlajn.   

Odluku da se specijalna nagrada, koja nosi ime po grčkoj muzi, zaštitnici muzike i plesa, dodeli Domu kulture u Gračanici,  jednoglasno je doneo tročlani žiri sastavljen od baletskih umetnica i pedagoga klasičnog baleta: Milice Bezmarović, koja je predsedavala žirijem, Lidija Pavlović i Ive Bojović.

„Odluka Doma kulture da se u Gračanici otvori škola baleta je humana misija, hrabra i smišljena akcija širenja ideje o decentralizaciji kulture, posebno, umetnosti baleta, koji je do sada bio nedostupan u ovim krajevima naše zemlje“, naglašeno je u obrazloženju žirija.

Baletska umetnica i članica ovogodišenjeg žirija, Lidija Pavlović specijalno priznanje je uručila Snežani Petrović, urednici muzičkog programa Doma kulture u Gračanici.

„Zahvaljujem se žiriju, ali i svima koji su odlučili da ove godine „Terpsihora“ dođe u Gračanicu. Da smo uradili dobar posao potvrđuje veliki broj polaznika naše Škole baleta, ali mi je još draže da su ljudi, koji su odlučivali, prepoznali potrebu da deca u Gračanici i okolini imaju jednu ovakvu školu“, rekla je Petrovićeva. Ona se ujedno zahvalila i  Ministarstvu kulture Republike Srbije, koje je podržalo ideju o formiranju Škole baleta pri Domu kulture u Gračanici.

Glavna nagada „Terpsihora“ , koja se već sedmu godinu dodeljuje povodom Svetskog dana igre, ove godine je uručena balteskoj  umetnica Narodnog Pozorišta iz Beorada, Bojani Žegarac.

Ivan Miljković