Прва ликовна колонија у здању Српског културног цетра у Приштини

Ликовна колонија „Стара Приштина“ у оквриру које ће шест академских уметника сликати старе делове града, отворена је у Српском културном цетнру у Приштини. 

 Колонију је отворио Саша Илић, који је у Приштини живео и стварао до 1999. године. Данас живи и ради у Косовској Митровици. Истиче да је носталгичан када је у питању родни град и да ће и данас покушати да на платну пренесе емоције које има.

„Та носталгија и данас туче, избија из мене. Често долазим, али и данас када кренем пут Грачанице, без обзира што је прошло толико времена осетим нешто јако… Ваљда је то та носталгија,“ рекао је Илић.

План Данице Максимовић је да наслика неку баш стару улицу или кућу, карактеристичну за време када нико од нас није био рођен.

„Свиђа ми се како изгледају те старе куће, улице поплочане калдрмом и покушаћу да то насликам“.

Српски културни центар је колонију организовао у сарадњи са Домом културе „Грачаница“, каже представника центра Тијана Арсић.

„Припремајући колонију и бирајући тему за рад изабрали смо да то буде стара Приштина, а кад смо одлучивали о томе на уму смо имали Приштину пре 1999. године. Приштину, коју памте Срби који су прогнани одавде“.

Поред Саше Илића, Ђорђа Миланковића и Данице Максимовић, на колонији учествују и Радица Инић, Маја Тодић, Никола Илић и Станка Поповић.

Изложба радова, насталих на овој колонији биће организована крајем маја.