Prva likovna kolonija u zdanju Srpskog kulturnog cetra u Prištini

Likovna kolonija „Stara Priština“ u okvriru koje će šest akademskih umetnika slikati stare delove grada, otvorena je u Srpskom kulturnom cetnru u Prištini. 

 Koloniju je otvorio Saša Ilić, koji je u Prištini živeo i stvarao do 1999. godine. Danas živi i radi u Kosovskoj Mitrovici. Ističe da je nostalgičan kada je u pitanju rodni grad i da će i danas pokušati da na platnu prenese emocije koje ima.

„Ta nostalgija i danas tuče, izbija iz mene. Često dolazim, ali i danas kada krenem put Gračanice, bez obzira što je prošlo toliko vremena osetim nešto jako… Valjda je to ta nostalgija,“ rekao je Ilić.

Plan Danice Maksimović je da naslika neku baš staru ulicu ili kuću, karakterističnu za vreme kada niko od nas nije bio rođen.

„Sviđa mi se kako izgledaju te stare kuće, ulice popločane kaldrmom i pokušaću da to naslikam“.

Srpski kulturni centar je koloniju organizovao u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“, kaže predstavnika centra Tijana Arsić.

„Pripremajući koloniju i birajući temu za rad izabrali smo da to bude stara Priština, a kad smo odlučivali o tome na umu smo imali Prištinu pre 1999. godine. Prištinu, koju pamte Srbi koji su prognani odavde“.

Pored Saše Ilića, Đorđa Milankovića i Danice Maksimović, na koloniji učestvuju i Radica Inić, Maja Todić, Nikola Ilić i Stanka Popović.

Izložba radova, nastalih na ovoj koloniji biće organizovana krajem maja.