Српска коодинација: Идеологија и дух усташтва и даље живе у Хрватској

У име породица жртава, Српска координација најенергичније захтева да надлежни органи Републике Хрватске приведу правди наредбодавце, организаторе и извршиоце ратних злочина над невиним српским цивилима у акцији „Бљесак“ у Западној Славонији, наоводи се у саопштењу које је медијима упутила  Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије (Српска координација). 

Поводом двадесет треће годишњице напада хрватских паравојних, војних и полицијских снага на Западну Славонију, која је била подручје под заштитом снага Уједињених Нација (УНПРОФОР) на основу Резолуције СБ ОУН бр. 743 од 21. фебруара  1992. године, коју је Хрватска назвала “акцијом Бљесак“, у којој је 1. маја 1995. године, за  само 36 сати, убијено 283 Срба, већином цивила (57 жена и 9 деце), а петнаест хиљада их је протерано, Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије (Српска координација), издаје:

САОПШТЕЊЕ   ЗА ЈАВНОСТ

У име породица жртава, Српска координација најенергичније захтева да надлежни органи Републике Хрватске приведу правди наредбодавце, организаторе и извршиоце ратних злочина над невиним српским цивилима у Западној Славонији.

Уместо што, преко двадесет година, хрватски државни врх сваке године слави акцију Бљесак“, цивилизовано, хумано и људски би било  да  званичници  Хрватске осуде злочине који су почињени у наведеној акцији, упуте јавно извињење породицама жртава и извршиоце приведу правди. Без тога и без јасног суочавања са прошлошћу неће бити могуће успоставити нормалне међунационалне односе између хрватског и српског народа, што је преко потребно и једнима и  другима.

Идеологија и дух усташког поздрава „За дом спремни“ још увек су живи у Хрватској. Та идеологија је убила многе цивиле у наведеној акцији, међу којима и двадесет  два српска цивила у селу Медари, од којих је једанаест жена и троје деце старости 7, 8 и 11 година.

Српска координација овим поводом још једном истиче да се у Хрватској, према евиденцији удружења – чланица Српске координације, преко 1.800 лица српске  националности води као нестало. Држава Хрватска до данас није у стању да ексхумира, позната гробна места, и поред недавних обећања, које је породицама жртава дала председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић. Свака цивилизована и демократска држава, одавно би већ омогућила породицама да ексхумирају и достајно сахране своје мртве. Истрајавање у томе да се мртви Срби не ексхумирају неће умањити злочине, нити довести до тога да се они забораве, као што ни прослављање акције „Бљесак“ и слављење злочинаца неће довести до преко потребног помирења.

У Београду,

30.04.2018.године.

ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ КООРДИНАЦИЈЕ

др Душко Челић, с.р.

ПРЕДСЕДНИК УПРАВНОГ ОДБОРА СРПСКЕ  КООРДИНАЦИЈЕ

Драган Пјевач, с.р.