ОЕБС организовао обуку за жене у косовској полицији

Мисија ОЕБС-а на Косову завршила је програм обуке о дужностима оперативног командовања за жене високе службенице Полиције Косова са практичном обуком која је трајала од 29. априла до 2. маја 2018. године у Полицији Јужног Велса у Кардифу, у Уједињеном Краљевству.

Како се наводи у саопштењу ОБЕС – а петодневни програм је припремљен у сарадњи са Полицијом Косова и Асоцијацијом жена у Полицији Косова.  Састојао се од три модула: унапређивање руководилачких и лидерских способности у 2016. години; дужности оперативних командира у 2017. години и практична обука у Уједињеном Краљевству. Целокупан пакет обуке имао је за циљ оснаживање жена у Полицији Косова кроз развијање њихових вештина и способности за руководеће и лидерске функције.

„Иако све већи број жена постају припаднице сектора безбедности, оне су и даље недовољно заступљене на вишим полицијским командним радним местима”, рекла је Шпреса Мухареми из Мисије ОЕБС-а.

Мухареми наводи да се оваквим програмима развијају руководилачке способности жена и омогућује им да се у кроз рад упознају са најбољом међународним праксама.

„На тај начин доприносимо савременој полицијској служби која ће задовољавати потребе и приоритете становништва којем жене желе  да служе“, нагласила је представница ОЕБС.а

Мисија ОЕБС-а на Косову задужена је за заштиту и унапређивање људских права и права заједница, демократизацију и развој сектора јавне безбедности. Као таква,  мисија редовно реализује курсеве стручне и специјализоване обуке за институције за спровођење закона ради побољшавања њихових капацитета, закључује се на крају саопштења.