Канцеларија за КиМ: Две групе косовских каратиста враћене са прелаза Мердаре јер су носили симболе лажне косовске државе

Упркос нашој жељи да будемо добри домаћини свим спортистима на предстојећем Европском првенству у каратеу у Новом Саду, спортисти са КиМ неће бити део овог такмичења, јер им је спорт и овога пута био у другом плану, наглашава се и саопштењу Канцеларије за КиМ. Како се прецизицра лица која су покушала да у две групе и у два различита термина уђу на територију Централне Србије, мимо споразума, враћена су и синоћ и јутрос са административног прелаза.

„И поред прецизне најаве организатора о искључиво статусно неутралном начину учешћа и представљања спортиста са КиМ, мањи део делегације са КиМ синоћ око 23 сати се појавио на административном прелазу Мердаре са обележјима лажне државе „Косово“, са несумљивом намером да изазову провокације на овом такмичењу. Након тога, јутрос је још једном, већи део делегације из наше јужне покрајине покушао да унесе обележја и опрему са симболима самопроглашеног „Косова“, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

Обе делегације су враћене и тиме је покушај представника Приштине да карате борилиште претворе у политичку арену спречен доследном применом Споразума о званичним посетама.

У Саопштењу Канцелаије за КИМ се истиче да јавност треба да зна и да приштинска страна није на време и на начин предвиђен Споразумом о званичним посетама поднела захтев за долазак и учешће делегације. То је учинила са кашњењем од 3 дана, уместо најкасније у петак до 17 сати, најава доласка делегације достављена је тек у понедељак у поподневним сатима, тачније у 16:17 часова.

„Важно је истаћи“, даље се додаје,  „да се представници каратиста са Косова и Метохије јуче нису појавили на раније заказаном састанку са председником Европске карате федерације, на ком је требало да се договоре и појасне детаљи о начину учешћа и представљања спортиста из наше јужне покрајине на Европском првенству у Новом Саду, што довољно говори да им је спорт у другом плану и овога пута.

Напомињемо да су искључиво у циљу заштите спортског духа такмичења и безбедности учесника и грађана, делегације са КиМ враћене са административног прелаза. Надлежни органи су у приправности за случај евентуалних нових провокација“, закључује се на крају саопштења.