Деца са КиМ учествовала у маршу „Бесмртног пука“ у Варни

Двадесеторо деце са Косова и Метохије боравили су у од првог до десетог маја у приморском граду Варна, на позив Хуманитарне организације „Бесмртни пук“ из Бугарске. Деца из Грачанице, Косовске Витине и Клокота, осим што су се одмарала у познатом летовалишту, учествовала су 9. маја у великом маршу „Бесмртног пука“ који се традицонално, осим уз Москви, одржава и у овом бугарском граду.

На дан пада фашистичке Немачке, у Варни се окупи на хиљаде људи из Бугарске али и иностранства, учесници и потомци бораца „Бесмртног пука“, обучени у реплике унифоми какве су носили чувени руски војници који су ослобађали Европу од Хитлерове Немачке.

„Бесмртни пук“, Варна, Бугарска

„Иако је тог дана падала јака киша, то нас није спречило да учествујемо у маршу који „Бесмртни пук“, организује поводом 9. маја,  Дана победе над фашизмом“, каже Здравко Ђокић из Грачанице, један од учесника.

„Веома сам поносан што је и нама са Косова и Метохије омогућено да учествујемо у овом маршу и носимо српску тробојку, јер је наша земља била на страни савезника и дала огромне жртве у борби против фашизма“, каже Ђокић.

Учесници марша, Фото: приватна архива

Осим што су носили српску тробојку, учесници „Бесмртног пука“ су певали песме о Косову.

„Десет дана проведених у Бугарској никада нећемо заборавити. Иако је то земља која је чланица ЕУ и чије је политичко руководство признало самопроглашену независност Косова, стекли смо утисак да народ не мисли тако и одлично је упознат са страдањем Срба на Косову и Метохији. На сваком кораку су се трудили да се покажу како разумеју наш положај и заиста су се показали као добри домаћини“, причају за наш портал учесници марша у Варни у Бугарској.

Покрет „Бесмртни пук“ настао је у Русији, а формално се за годину почетка ове манифестације узима 2011. година, када је улицама руског града Томска марширало 5.000 људи носећи портрете својих предака страдалих у Отаџбинском рату.

Покрет се проширио на 1.200 градова и више од 12 милиона људи, а прошле године ова манифестација је одржана у око 40 земаља света укључујући САД, Немачку, Велику Британију, Француску, Аустрију, Италију, Кину и многе друге државе.

 

И.Миљковић