Поповић и Делави: Неопходно веће ангажовање и помоћ са централног нивоа власти

Председник општине Грачаница, Срђан Поповић, угостио је данас Амбасадора САД  Грега Делавија, кога је упознао са проблемима ове локалне самоуправе с посебним акцентом на проблем незапослениости младих.

Поповић је Делавија упознао са мерама које су предузете од стране руководства општине на развоју Урбанистичког плана општине.

„Овај план је од велике важности, јер су председник Општине и његов тим посвећени стварању функционалног урбаног подручја које задовољава потребе за адекватан развој омладине у 21. Веку”, наглашено је у разговорима са Амбасадором Делавијем.

У циљу повећања функционалности општине, градоначелник и његов тим су, у блиској сарадњи са Скупштином општине, усвојили одлуку да се укине даље претварање пољопривредног земљишта у грађевинско, истакао је Поповић. Он је подсетио да то питање представља једно од главних фактора промене етничке структуре општине.  Поповић је нагласио да су то позитивни напори ка оснаживању транспарентности, са циљем да се ојача развој пољопривреде и стабилизује заједница, али и да доприносе општем развоју  заједнице.

У раговору са америчким амбасадором, Поповић је истакао да је један од главних проблема у општини незапосленост међу заједницама, нарочито код младих. С тим у вези, градоначелник је затражио од амбасадора Делавија помоћ од стране УСАИД-а и Амабасаде САД.

Фото: Инфо служба општине Грачаница

Амбасадор Делави похвалио је градоначелника Поповића за уложене напоре, наглашавајући да главни циљ и даље представља побољшање економских услова у општини.

Поповић је подсетио да Грачаница има добар географски положај као и то да је функционална општина са привлачним условима за потенцијалне инвеститоре.

„Неопходно је да компаније инвестирају у општину Грачаница, алио и да Влада Косова пружи овој подухвату”, прецизирао је председник општине Грачанциа Срђан Попопивић.

Током састанка Поповић је истакао и проблем недовршене болнице у Грачаници. Решење овог проблема би могло да лежи у изградњи мањег објекта.

„ Због тога, власништво над тим земљиштем којем још увек располаже Агенција за приватизацију, и даље представља проблем.“, нагласио је Срђан Поповић.

Градоначелник Поповић је навео да је отварање нових радних места главни елемент ка стабилизацији заједнице и ка хармонизацији односа међу заједницама које живе у Општини Грачаница.

На крају је Поповић захтевао од  Амбасадора Делавија да појача притисак и искористи свој утицај на централне инситуције, како би пружале помоћи општини Грачаница имајући у виду нескладне инфраструктурне услове у којој се општина налази. Поповић је од Амбасадора Делавија захтевао и на већу подршку његове земље.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић и амбасадор САД-а Грег Делави посетили су потом угоститељски објекат „ Фратело“ који је у свом раду делом подржао и УСАИД.