ТО Грачанице: Запошљавање путем обуке за конобаре

Директор ТО Грачанице – Бобан Петровић потписао је уговор о партнерству на пројекту „Повећање могућности запошљавања младих кроз краткотрајне обуке за конобаре“. Уговор је потписан у оквиру пројекта  „Промовисање запошљавања у приватном сектору“, финансираним од стране швајцарске агенције за развој и сарадњу, који спроводи организација Swisscontact у партнерству са oрганизацијом Riinvest.

Пројектом предвиђене су две краткотрајне обуке за конобаре, у трајању од седам дана, за укупно 40 конобара. Циљ је побољшање квалитета услуге у локалним угоститељским објектима и побољшање могућности запошљавања за младе који живе на територији општине Грачаница. Посебно охрабрујемо жене и припаднике ромске заједнице да се пријаве за обуку конобара.

Први циклус обуке за конобаре биће одржан од  23. до 30. маја 2018. године и намењен је за 20 конобара који су већ запослени у угоститељским објектима на територији општине Грачаница. Сви угоститељи који желе да побољшају квалитет услуге и заинтересовани су за обуку конобара могу се пријавити сваког радног дана од 8 до 16 часова, најкасније до 22.05.2018. године.

Други циклус обуке за конобаре биће одржан средином јуна месеца и намењен је за 20 незапослених особа са територије општине Грачаница. Сви незапослени који су заинтересовани за обуку конобара могу се пријавити сваког радног дана од 8 до 16 часова, најкасније до 31.05.2018. године.

Обука конобара садржи теоријски и практични део, а након реализованог наставног плана и завршене обуке полазници ће полагати завршни испит. Свим полазницима обуке је обезбеђена неопходна литература за полагање испита. Десетак дана након завршетка обуке биће организован завршни тест, након чега ће свима који положе тест бити додељени сертификати који су признати у Европи.

Обука за незапослене је бесплатна и на овај позив се могу пријавити све особе старости од 18 до 35 година, док ће угоститељи за своје раднике плаћати котизацију у износу од 30 евра за једног конобара, док ће за сваког следећег конобара уплата бити 20 евра, саопштено је из Туристичке организације Грачанице.