Opština Gračanica: Stop divljoj gradnji!

Odbornici Skupštine opštine Gračanica jednoglasno su, na predlog predsednika opštine Srđana Popovića, uvojili odluku o merama kojim se na teritoriji opštine Gračanica sprečava divlja gradnja.

Predlog su u ime predsednika opštine na četvrtoj redovnoj sednici Skupštine opštine Gračanica obrazložili direktori javnih službi i inspekcije, Vladica Trajković i Miloš Aritonović.

Odlukom se zabranjuje priključivanje objekata na elektro i vodovodnu mrežu. ukoliko ne poseduju opštinsku dozvolu za gradnju.

„U slučaju da se neki objekti i priključi na elektro i vodovodnu mrežu, vlasnik od Opštine potražuje određena dokumenta, tehničko-sanitarnu saglasnost za dobijanje licence što do sada nije bile uređeno. Ovom odlukom, međutim, firme neće moći da se registruju, niti da dobiju licencu iz nadležnog ministarstva, jer iz opštine Gračanica neće moći da dobiju potrebna dokumenta.“, rekao je direktor Javnih službi Vladica Trajković.

Direktor inspekcije Miloš Aritonović je uvereno da će ova  da suzbije divlju gradnja i zaštiti poljoprivredno zemljište.

Na današnjoj sednici SO Gračanica, između ostalog, jednoglasno su usvojeni i predlozi pristigli od strane predsednika opštine Gračanica, koji se odnose na dodelu subvencija nevladinim organizacijama iz redova manjinskih zajednica, u oblasti kulture, omladine i sporta. Usvojen je i zahtev za povraćaj opštinske imovine i prostora Socijalnog inkubatora u Gračanici.

Usvojena je i odluka o eksproprijaciji zemljišta za izgradnju puta u Gračanici, koju je obrazložio direktor urbanizma Dejan Jovanović.

„Ovaj put ide od Doma kulture do izlaza iz Gračanice, odnosno do marketa ETC. Prolaziće pored Doma kulture, bolnice u Gračanici, novog parkinga pored reke. Ovde nije reč o obilaznici, ovo je nova primarna saobraćajnica“, objasnio je Jovanović.

Razmatran je i usvojen izveštaj Komisije za procenu štete nastale na poplavljenom području u Dobrotinu i Donjoj Gušterici, koji je obrazložila predsednica Komisije Nataša Dimitrijević. Prema njenim rečima materijalna šteta iznosi oko 130.000 evra.