У манастиру Гориоч прослављен Свети Никола

Фото ГрачаницаОнлајн: У манастиру Гориоч прослављен Свети Никола

Око стотинак верника, данас је у манастиру Гориоч, на дан Светог Николаја, у народу познатијем као летњи Свети Никола, прославило славу.

Свету литургију је у манастирској цркви служио протосинђел Андреј Дечанац, уз појење ученика Призренске Богословије.

Осврнувши се на живот Светог Николаја, отац Андреј је позвао вернике на Косову и Метохији да се обрате Светом Николају за помоћ, а он ће им помоћи као што је помогао Светом Стефану Дечанском, чије мошти никда нису одлазиле са Косова и Метохије, да буде исцељен и поврати вид.

Фото ГрачаницаОнлајн

“Оно што је посебно важно за нас на Косову и Метохији, јесте да се молимо Светом Николи, јер је он светитељ који помаже људима у невољи и много пута је избављао заточене из тамнице. Велики је број чудеса овог светитеља, а тамо где људи пате и страдају, тамо је још присутнија благодет Божја него на другим местима. Тамо Светитељи са посебном пажњом прате шта се дешава и одговарају на молитве људи који су у невољи”, рекао је протосинђел Андреј у својој беседи.

После литургије и причешћа, одржане су свечане литије, током којих су читане три молитве.

Фото ГрачаницаОнлајн

Ове године домаћице славе су биле Соња из Осојана, Милица из Грачанице, Мирјана из Косова Поља и Горица из Краљева, а следеће године славски колач су преузеле Слађана Божовић и Илинка Добрић из Зубиног Потока.

А.Ћ.