Комисија за права и интересе заједница и повратак: Буџетом Косова предвиђено 1.800.000. евра за повратак и изградњу кућа

Посебним кодом за невећинске заједнице, Буџетом Косова за ову годину, одвојено је укупно 1.800.000 евра за реализацију пројеката повратка и изградњу кућа припадницима невећинксих заједница, као и за остале социјалне програме, саопштено је после седнице Комисије за права и интресе заједница и повратак Скупштине Косова. Новац ће бити враћен у буџет, као суфицит, уколико представници мањинскиз заједница не постигну договор, рекао је министар за рад и социјалну заштиту Косова Скендер Речица.

Скупштинска комисија за права и интересе заједница и повратак, којом је председавао Игор Симић, одржала је седницу на којој је министру за рад и социјалну заштиту Косова Скендеру Речици поднет извештај о спровођењу плана изградње кућа за припаднике невећинске заједнице.

Говорећи о спровођењу плана изградње кућа, Речица је нагласио да је буџетом за 2018. годину, посебним кодом за невећинске заједнице, одвојено укупно 1.800.000 евра.

На основу пројеката, достављених од стране припадника невећинских заједница, финансирала би се изградња кућа, док би се други део новчаних средстава утрошио у друге социјалне намене, прецизирао је косовски министар за рад си социјалну заштиту.

Речица је напоменуо да због несугласица међу посланицима невећининских заједница, средства која су била њима намењена, до данас нису реализована.

Уколико се у догледно време посланици међусобно не договоре у вези поделе новчаних средстава, како је рекао, Речица ће тражити од Владе Косова да она буду као суфицит враћена у Буџет Косова.

На крају излагања косовски министар за рад и социјалну заштиту је поновио апел посланицима свих невећинских заједница да седну и да остављујући све несугласице, пронађу заједнички језик, како би поменута новчана средства наменски била утрошена.

И.М.