Ораховац: Поломљене крстаче Срба сахрањених пре само два месеца

Срби из Ораховца су на Задушнице наишли на поломљене крстаче на гробовима Марије Радић и Зорана Лукића, који су преминули у марту ове године и последњи су сахрањени на старом градском гробљу, сазнаје портал ГрачаницаОнлајн.

Родбина и парох Веља Стојковић на старом гробљу у Ораховцу, Фото; Оливера Радић

Родбина која је данас обилазила гробове својих предака наилазила је и на кости давно угинулих животиња разбацане по гробним местима. На старом гробљу остало је једва десетак читавих надгробних плоча, остале су ранијих година или поломљене или оборене на земљу. Гробље је обрасло у коров, а сам улаз претворен је у депонију.

Поломљени споменици на гробљу у Ораховцу, Фото; Оливера Радић

Због безбедности, од рата наовамо, Срби из Ораховца сахрањују своје преминуле у порти цркве Успења Пресвете Богородце, око које је углавном концентрисано православно живље, које није желело да се одсели са својих прадедовских огњишта.

Задушнице у Ораховцу започињу у цркви, у којој  локални парох служи парастос помињањем имена упокојених, док родбина приноси жито, које се прелива вином, а за душе упокојених пале се свеће.

У пратњи чланова породице, ораховачки парох Веља Стојковић је данас обишао гробове преминулих, које је окадио тамјаном, а гробове прелио црним вином.

Српски обичаји налажу да се на гроб покојника за Задушнице, осим паљења воштаница, износи кувана пшеница, вино и храна која се служи, проба и разделу за душу покојника.

За душе упокојених на гроб се износе вино, жито и храна, Фото: О. Радић

Срби из Ораховца кажу да немају више коме да се жале, јер косовски органи реда до сада нису расветлили ни један случај сркнављења и уништавања српких надгробних споменика.

„Коме да се обратимо, да су хтели одмах би пронашли починиоце, сметамо им живи, сметају им и наши мртви, али ми одавде не идемо“, поручују.

Старо градско гробље у Ораховцу, налази се на путу према Малишеву и удаљено је скоро 500 метара од последњих српских кућа у северном делу града, у коме још увек живи близу 300 преосталих Срба.

И. Миљковић