Данас је Света Тројица

Силазак Светог Духа на апостле, празник који је у народу познатији као Света Тројица, свечано је литијом обележен и у манастиру Грачаница. После празничне Литургије, коју је служио један од  пароха грачаничких, отац Светмир Трајковић,  свештенство, монаштво и близу стотинак верника, кренуло у литије улицама Грачанице, које се традиционално одржававју о овом празнику.

Према црквеном календару Свете Тројице падају, педести дан после Васкрса или десети дан после Спасовдана, зато се и називају још и Педесетница.

Празнично Литије, улицама Грачанице

Силаском Светог Духа на апостоле завршено је оснивање цркве Христове или царства Божијег на земљи. Тако се овај празник сматра и рођенданом Цркве Христове.

Према Јеванђељу на овај дан апостоли су се сви заједно окупили на једном месту. Одједном је настала хука са неба која је испунила кућу у којој су седели.

Пламтећи језици испуњени Светим Духом поставили су се на сваког од њих. Сада су апостоли примили Светог Духа и постали су жива душа.

Апостоли су тада почели да говоре другим језицима – како им је Дух Свети дао да говоре. На тај начин Господ је послао апостоле да проповедају веру хришћанску по целом свету.

На сам дан Педесетнице, на богослужењу, заједно са литургијом одмах се везује вечерње, које је посвећено Светом Духу и које садржи мољење уз клечање и плетење венаца.

Овај празник славе католици, православни и друге хришћанске цркве.

И.М.