Ђурић: Антицивилизацијски протест екстремиста код Клине

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић ошто је осудио насиље над Србима који су данас намеравали да обележе хришћански празник Свете Тројице у Петричу код Клине. Ђурић очекује од привремених институција самоуправе у Приштини и међународних институција на Косову и Метохији да осигурају поштовање права на слободу кретања и исповедање вере српским ходочасницима.

„Прогнани Срби из Метохије се годинама систематски спречавају да хришћанске празнике обележе у својим селима, а они који фактички данас обављају власт на терену не предузимају никакве мере како би ту врсту екстремистичког понашања санкционисали и сузбили.

Данашњи антицивилизацијски протест код Клине показује да екстремистима није довољно то што су Срби потерани из Метохије, већ да се жели потпуно искорењивање и затирање сваког сећања на српско постојање у том делу наше јужне покрајине“, наводи се у саопшењу директора Канцеларизе ја КиМ.

Ђурић наводи да постаје сасвим јасно да и недопустиви грађевински радови у близини манастира Високи Дечани нису били инцидент, већ последица свеопште друштвене климе у којој се организовано негира и уништава све што асоцира на српско присуство на Косову и Метохији.

„Таквој врсти искључивости, нетолеранције и мржње нема места у савременој Европи и инсистирам да се у име човечности, али и европских вредности прекине насиље над православним народом на Косову и Метохији“, закључује Ђурић на крају.