ОЕБС и УНФПА представљају извештај о мушкарцима и родној равноправности на Косову

Мисија ОЕБС-а и Канцеларија УНФПА na Косову представиће у уторак 29. маја извештај са резултатима Међународног истраживања о мушкарцима и родној равноправности (IMAGES) које је први пут спроведено на Косову.

Учесницима ће се  обратити шеф Мисије ОЕБС-а на Косову амбасадор Јан Браатху, специјалиста Програма УНФПА Висаре Мујко-Нимани и извршни директор Агенције за родну равноправност Еди Гусиа.

Истраживање је обављено с циљем да се на свеобухватан начин схвате ставови и праксе мушкараца у погледу различитих родних тема и начина на који мушкарци могу да помогну у решавању родне неравноправности. Резултати укључују и мишљења жена о ставовима мушкараца.

Извештај садржи информације и статистичке податке о неколико кључних питања која се односе на родну равноправност, као што су родне норме и ставови о родној равноправности; искуства из детињства; динамика односа и кућни послови. Током истраживања прикупљене су и информације о насиљу и криминалним праксама, здравственим праксама и политици и законима о родној равноправности.