Српска листа: У циљу заштите људских права међународне органзације да изврше притисак на косовске власти

Српска листа најоштрије осуђује отворено непријатељство које се демонстрира данас у селу Петрич према расељенима из Метохије, и којим се директно онемогућава право на слободу кретања Србима на Косову и Метохији.

“Након што челни људи косовских институција делују кршећи сопствене законе и намеравају да граде пут кроз заштићену зону манастира Високи Дечани, сада се и грађани организују и спречавају расељене Србе да обиђу цркву Свете Тројице и селу Петрич, на тај начин онемогућавајући слободу кретања и кршећи људска  права прогнаних Срба”, наводи се саопштењу.

Српска листа подсећа да „19 година након сукоба расељеним Србима се онемогућава да се врате на своја имања, отимају се куће и оптужују за наводне злочине, блокирају се путеви када расељени желе даобиђу гробља и своје цркве онда се питамо да ли је ово пример суживота о коме пред страним представницима говоре косовски званичници?
Да ли је жеља за интеграцијом територије без Срба једина жеља косовских политичара у дијалогу са Београдом“

Из ове листе апелују на међународну заједницу да изврши притисак на косовске институције и заштити људска права Срба на Косову и Метохији, јер ће ћутање бити схваћено као знак одобравања.