Одаловић за Политику: Пронађена тела код Ђаковице, највероватније српска

У масовној гробници на периферији Ђаковице, у протекле три недеље, пронађено је најмање пет тела, али би тај број могао бити и већи, а основано се сумња да је реч о људима који се налазе на списку несталих косовских Срба, каже председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић за данашњу Политику. Он наводи да међународни форензички стручњаци и антрополози раде на идентификацији тих посмртних остатака и да се очекује да ће се врло брзо знати идентитет жртава.

У делу зоне Дукађини, која је припадала Рамушу Харадинају, каже Одаловић, било је пуно тешких злочина од који многи нису расветљени, а највише их се десило после доласка међународне мисије — у време када је требало да представници међународне мисије пруже заштиту Србима.

Он најављује да ће на овом терену бити истражене још две локације, за које такође постоје информације да се на њима налазе неки посмртни остаци, а у ту истрагу ће, каже, бити укључен и Еулекс — иако му мандат истиче 15. јуна.
Одаловић каже да су код Ђаковице, још у јуну 1999. године, припадници италијанског контингента пронашли неколико тела и сахранили их на гробљу у Ђаковици.

Само из овог региона, у званичној евиденцији Србије, још 53 особе се воде као нестале, напомиње шредседник Комисије за несатла лица Владе Републике Србије Вељко Одаловић.

(Извор: Политика)