Апостолова: Борба против организованог криминал и даље главни изазов за Косово

Представљајући налазе и препоруке Извештаја Европске комисије о Косову за 2018, шефица канцеларије ЕУ, Наталија Апостолова је изјавила да је Косово забележило напредак у најважнијим питањима владавине права и похвалила министра правде, као и Судски савет Косова и Тужилачки савет Косова, као и друге институције владавине права, које су ово учиниле могућим. Додала је да је у одређеним другим питањима и даље потребна координација рада. Такође је нагласила да борба против организованог криминала и корупције и даље представљају главни изазов за Косово.

Шефица Канцеларије ЕУ на Косову Наталија Апостолова, шефица мисије ЕУЛЕКС-а на Косову, Александра Пападопулу, министар правде Абелард Тахири, са председавајућим Судског савета Косова, Нехатом Идризи и председавајући Тужилачког савета Косова, Бљеримом Исуфајем, одржали су састанак Заједничког одбора за координацију владавине права.

„Оно што остаје да се уради у законодавном домену је брзо усвајање одредби везаних за суспензију и смењивање јавних службеника, односно оптужених и осуђених за корупцију“, рекла је Апостолова.

Потребне законске одредбе за осуђене су уведене у нови Кривични законик, који је сада у Скупштини Косова, напоменула је Апостолова и додала да је дошла до сазнања да ће у новом Законику о кривичном поступку, који је тренутно у изради, бити уведене релевантне законске одредбе о суспензији јавних службеника под истрагом.

„Надамо се да ћемо брзо усвајање оба законика у Скупштини Косова“, изјавила је Апостолова.

Шефица ЕУЛЕКС-а Александра Пападопулу се фокусирала на процес интеграције правосуђа на северу Косова, који је започет у октобру 2017. Хвалећи успех целокупног процеса, Пападопулова је нагласила: „Основни суд у Митровици захтева даље јачање кроз мере усмерене на превазилажење језичких баријера између правосудног особља косовских Срба и косовских Албанаца, као и кроз акционе планове за решавање великог броја случајева са којим се новоосновани Суд суочава“.

„Доношење одлука и пресуда у поступцима који се односе на Жалбено веће КПА за стране које живе ван Косова, као што је недавно покренуто, представља важно достигнуће. Закон о специјалној комори Врховног суда је тренутно у измени, што означава још један важан корак у обезбеђивању континуитета и одрживости рада Суда „, рекла је Пападопулова.

„Међутим, не можемо се зауставити на овоме. Косово још није усвојило Националну стратегију за ратне злочине, која је недавно израђена. Поред тога, апелујемо да Институт за судску медицину постане потпуно функционална институција којом руководи нови директор којег треба изабрати што је пре могуће и подржан одговарајућим прописима“.

Министар правде, Абелард Тахири објаснио је мере које је предузело његово министарство у циљу јачања законодавног оквира који има за циљ спречавање корупције и организованог криминала. Он је првенствено указао на пакет закона који су дизајнирани за борбу против корупције, као и других закона потребних за испуњавање обавеза које произилазе из Агенде европских реформи.

„Корупција је феномен који се тешко решава, а истовремено и проблем који си не можемо приуштити да игноришемо. Од суштинског је значаја борба против исте у циљу јачања владавине права и стварања солидног пута ка европској будућности. Од изузетне је важности да се боримо у циљу јачања владавине закона и стварања солидног пута ка изградњи наше европске будућности. То је посао који подразумева велику одговорност којем је ово Министарство правде, као извршни ентитет приступило врло озбиљно“, рекао је Тахири. „Суспендовање и смењивање јавних службеника који су оптужени и/или осуђени за корупцију је покривено новим Нацртом кривичног законика и даље ће бити разрађено Нацртом законика о кривичном поступку“.

Тахири је објаснио да су даљи напори у борби против корупције и испуњавању преосталих услова за либерализацију визног режима. У том смислу он је првенствено истакао у процесу функционалног прегледа сектора владавине права започео у априлу, који ће се користити као средство за попуњавање празнина у сектору владавине права, чиме се побољшава правосудни систем на Косову.

Председавајући Судског савета Косова, Нехат Идризи наговестио је да је „Извештај о земљи за Косово 2018 кључни индикатор у мерењу напретка националних институција у испуњавању европских реформи. Истим потврђује напредак који је Косово постигло у неколико области политике, али такође се признаје потреба за даљим унапређењем ових важних реформи“.

И.М.