Српски званичници осуђују инцидент у Старом Грацку

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Марко Ђурић Фото (архива)

После инцидента у Старом Грацку, у којем су повређене мајка и шестомесечна беба српске националности, реаговали су српски званичници оштрим оудама и позивима да се виновници приведу правди.

Српска листа: Спречити оркестриране нападе на Србе

Вечерашњи напад на становнике села Старо Грацко, када је повређена и беба, гнусан је напад који захтева најстрожију осуду, поручено је из Српске листе која захтева хитно привођење и кажњавање одговорних за напад на породицу Матовић, а од међународне заједнице да се пробуди из, како је наведено, уснулог сна и коначно реагује на синхронизоване етнички мотивисане нападе на Србе.

„Да ли је униформа Косовске полиције заштита за оне који нападају недужне грађане, видећемо у наредним данима када будемо видели реакције надлежних органа о овом случају. Никакав дијалог и разговор немају значај и не могу бити параван за оркестриране нападе на Србе широм Косова и Метохије, који имају очигледан циљ да протерају Србе са својих огњишта. Подсећамо да село Старо Грацко још није залечило ране када су есктремисти убили 14 жетелаца из овог села, па овај гнусан напад изазива још више страха и узнемирења међу грађанима који су упркос свему остали да живе на својим имањима, чувајући и село и успомену на своје страдалнике“, закључује се у саопштењу Српске листе, доставњеном медијима.

Марко Ђурић: Цела Србија је згрожена дивљањем над Србима

„Цела Србија је згрожена дивљањем над Србима у серији инцидената претходних дана, у којима ни прогнаници, ни староседеоци, ни деца, чак ни бебе нису поштеђени. Нема никакве сумње да је ово директна последица политичке климе коју стварају сепаратисти у Приштини. Потребно је предузети хитне мере како би све породице на Косову и Метохији биле безбедне“, поручује се у саопштењу Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, које је потписао њен директор Марко Ђурић.

Ђурић каже да инциденти, као овај који се догодио у Старом Грацку, продубљују неповерење у намере дела међународне заједнице на Косову.

„Срби у Старом Грацком, који су постали симбол страдалништва нашег народа на Косову и Метохији, данас су поново били жртве шовинизма и хистеричне мржње, а томе су асистирали они који се лажно представљају као чувари реда. Нападу на српску децу и њихове родитеље придружила се полиција, чија је неселективна и прекомерна употреба силе довела до повређивања троје српских мештана, међу њима и једне бебе, што је у правом светлу показало природу лажне државе Косово“, закључује се у саопштењу Канцеларије за КиМ уз упозорење,како се наводи, и Приштини и онима у међународној заједници који толеришу злочинства албанских екстремиста, да Србија неће толерисати насиље над српском, или било чијом децом.

Далибор Јевтић: Инцидент у Старом Грацку је опасна провокација

Потпредседник Владе и министар за заједице и повратак у Влади Косова Далибор Јевтић , оценио је да је вечерашњи инцидент у коме су у селу Старо Грацко на сеоском игралишту од стране локалних Албанаца нападнута деца млађег узраста, опасна провокација. Још је горе то што је у општем метежу који је настао током покушаја да се одбране деца, у наручју мајке повређена и шестомесечна беба.

„Ово је опасна провокација на коју се мора одмах одговорити хапшењем и одређивањем адекватне казнене мере починиоцима, јер су у овом случају познати полицији. Ван сваке памети је провоцирати и нападати децу која ни за шта нису крива и која ничим нису могла да испровоцирају овако нешто“, каже Далибор Јевтић.

Јевтић истиче да је након информације шта се заправо десило у Старом Грацку, одмах контактирао надлежне органе и затражио одговорност, како особа које су изазвале инцидент, тако и полицајаца који су се нашли на лицу места и који нису адекватно реаговали већ угрозили и бебу која се нашла у наручју мајке, употребом бибер спреја .

„Шиканирање Срба мора престати и просто је недопустиво ово што се вечерас у селу Старо Грацко догодило, као и оно што се претходних дана дешавало српског народу на Косову, од блокирања Срба да посете своју светињу у селу Петрич, до крађа стоке које су се десиле у селима Босце и Гризиме надомак Каменице, а која је породицама била једини извор прихода”,нагласио је Далибор Јевтић у саопштењу достављеном медијима, напомињући да се суживот и међусобно поверење не граде на овај начин.

„Ако мислите да градимо заједничку будућност, инциденти у којима су Срби оштећена страна се морају свести на минимум, готово на нулу, јер они ничему не воде“, закључио је Далибор Јевтић и рекао да ће посетити Старо Грацко како би преосталим Србима пружио подршку да остану на својим и имањима, сматрајући да је циљ оваквих инцидетанта управо њихово исељавање.

Анђелка Ћуп