Видовданска колонија 2018.

Свечано отварање Видовданских свечаности и почетак рада 20. јубиларне ликовне колоније „Видовдан 2018“ биће одржано у петак 1. јуна у Галерији Дома културе у Грачаници. Тим поводом биће отворена изложба слика Велизара Крстића, прошлогодишњег добитника награде „Лонгин“ за свеобухватно стваралаштво из области ликовних уметности.

Ликовна колонија „Видовдан“  одржава се у оквиру Видовданских свечаности  и један је од најважнијих догађаја у ликовном животу на Косову и Метохији. Настала је 1997. године у сарадњи Дома културе „Грачаница“ и Факултета уметности из Приштине (1999. и 2000. године није одражана због ратних дешавања). На њој се додељује награда „Лонгин“ за животно дело из области ликовних уметности, као и награда „Димитрије Поповић“ за најуспешнијег младог учесника. Прошлогодишњи добитници награда су Велизар Крстић и Вук Ђурић.

Ове године ће у Грачаници стварати и сликари са прве Колоније,  тако ће у сазиву од 10 уметника, бити и тројица који су 1997. били учесници и покретачи њеног двадесетогодишњег рада.  На овај начин се одаје почаст и преминулим ствараоцима прве колоније, Зорану Јовановићу Добротину,  једном од оснивача и најзначајнијих стваралаца КиМ, Здравку Мандићу и Александру Минићу Морвском.

Од 1. до 08. јуна у Галерији Дома културе радиће следећи уметници: Биљана Вуковић (Београд), Миодраг Анђелковић (Ниш), Гордана Казимировић Јанков (Нови Сад), Филип Ристић (Штрпце), Јелена Крстић Андабака (Крагујевац), Драгољуб Станковић Чиви (Лесковац), Неда Крстић (Крагујевац), Светислав Славковић Кајзер (Врање), Велизар Крстић (Београд), Мирјана Анђелковић (Ниш).

Покровитељи колоније су Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије, Скупштина града Приштина-Грачаница, Општина Грачаница.