Ђурић: Провакација у циљу алибија за ширу акцију против Срба

Талас напада на Србе и њихову имовину настављен је правом похаром у Клокоту, у Косовском Поморављу, где је украдена крава и аутомобил Фиат пунто, а трећој породици лопови су покушали да одведу бика.

„Чињеница да је ово само последњи у низу инцидената који се у последњих месец дана догађају готово свакодневно изазива додатну забринутост и оправдану сумњу да није реч само о деликтима из користољубља, већ да је реч о нечему много злонамернијем и опаснијем“, оценио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

„Сведоци смо појачаних настојања да се Срби застраше и испровоцирају како би се ситуација отргла контроли и добио алиби за ширу акцију против српског становништва на Косову и Метохији.

Уколико политичке и безбедносне структуре у Приштини не стоје иза ових провокација, очекујемо да надлежни органи одлучном акцијом утврде ко је одговорaн и да починиоце приведу правди како би се екстремистима упутила јасна порука да је угрожавање стабилности и мира недопустиво.

Најоштрије осуђујемо све покушаје дестабилизације ситуације на Косову и Метохији и наглашавамо да свако настојање да се решавање проблема са терена политике и дипломатије замени насиљем као средством за остваривање циљева не може никоме донети добро“, закључује се на крају саопштења Канцеларије за Косово и Метохију.