Акција ОЕБС-а у циљу повећања безбедности новинара на Косову

Мисија ОЕБС-а на Косову, уз помоћ билборда и мурала са познатих косовских новинара отпочела је кампању упозоравања јавности о безбедности новинара на Косову.


Кампања ТВ спотовима, покренута још 2017. године и представља изазове са којима се медијски радници сусрећу током професионалоног рада и као и последичним утицаја на њихов рад. Она наглашава важност проналаска починилаца било ког облика претње или напада на новинаре како би се спречиле будуће такве активности.

„Новинари су због свог рада изложени специфичним ризицима застрашивања, претњи или физичких напада“, рекао је шеф мисије ОЕБС-а на Косову Јан Брату.

„ У 2017. години укупно је пријављено 28 претњи или физичких напада на новинаре. Важно је да сваки члан друштва разуме потребу да новинари буду заштићени и да доприноси амбијенту у којем се поштује слобода говора и слобода медија’“, рекао је Брату.

Билборди и мурали на албанском и српском језику биће постављени од јуна до новембра 2018. године.

У склопу ове кампање Мисија ОЕБС-а такође води ТВ дебате о безбедности новинара и сродним темама. Она 22. јуна организује конференцију за представнике институција владавине права, медија и грађанског друштва о правним стандардима за заштиту новинара.