Српски покрет Двери: Вратити мисију СБ УН по завршетку мандата Еулекса

Мандат мисије ЕУЛЕКС истиче 14. јуна, а једино што је ова мисија извршила је пружање подршке самопроглашеној независности Косова. Подржавамо одлазак Еулекса по истеку мандата, али тражимо хитно заседање СБ УН и повратак мандата и надлежности УНМИК, јер Срби на Космету не смеју бити остављени на милост и немилост лажних косовских институција. Одлазак Еулекса је прилика да Србија тражи реафирмацију Резолуције 1244 СБ УН и њено потпуно спровођење. Ћутање Владе и председника Србије по овом питању је погубно за Србе на КиМ.

Еулексу није ни било место на Космету, јер је његово присуство почивало на кршењу Резолуције 1244, а начин на који је дат мандат Еулексу представља пример повреде унутрашњег права РС и  угрожавања државних и националних интереса низом поступака власти Бориса Тадића, које је наставила да спроводи и тренутна власт у Србији.

Еулекс од самог почетка није имао везе са међународним правом, већ је његова улога била чисто идеолошка и политичка, у виду помоћи подизању државности илегалних органа у Приштини.

Са престанком мандата Еулекса стекли су се услови за повратак мисије ОУН на Космет, што је и претпоставка враћања у правни живот Резолуције 1244 и очувања Космета као саставног дела Србије.

Захтевамо да Влада Србије хитно захтева сазивање седнице СБ УН на којој ће се разматрати рад ове мисије и констатовати потпуни неуспех  ЕУЛЕКС који никада није поступао као статусно неутралан и који је очигледним и бруталним кршењем и низом фактичких преиначења Резолуције 1244 повредио међународно право. Влада Србије треба да захтева да се на овој седници одлучује о враћању мисије ОУН на Космет.